Koffiepads en vochtblaasjes

Sinds de tv-documentaire ‘Langs de oevers van de Yangtze’ van Ruben Terlou en het optreden van de Amerikaanse zwemploeg tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro heeft cuppen veel bekendheid gekregen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er nieuwe cups op de markt zijn geïntroduceerd om het cuppen mogelijk te maken voor iedereen, zonder dat de daarvoor benodigde vaardigheden dan wel Chinese medische kennis aanwezig is. M.a.w. cuppen zonder dat men weet wat bijvoorbeeld de overeenkomst en oorzaak is van koffiepads en vochtblaasjes.

Vuurcuppen is een eeuwenoude behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde om blokkades op te heffen en/of pathogene factoren te verwijderen uit de meridianen (energiebanen). Bij het vuurcuppen worden ronde glazen bollen door middel van vuur vacuüm gemaakt en vervolgens op de huid geplaatst van het te behandelen lichaamsdeel. Door het vacuüm wordt de huid in de cup gezogen waardoor blokkades worden opgelost en/of pathogene factoren worden verwijderd door de zuigende kracht van de cup. Het vuurcuppen kent meerdere technieken waaronder ‘staand cuppen’, ‘glijdend cuppen’ en ‘op-en-af cuppen’. Bij al deze technieken is een bekwaamheid vereist om de cups met vuur vacuüm te krijgen en deze met een juiste snelheid te kunnen plaatsen op de huid. Voor het vuurcuppen is daarnaast ook kennis van het effect van het cuppen belangrijk ofwel de ‘bekende’, ronde, rode plekken die ontstaan tijdens en na het cuppen. Dit effect van cuppen wordt ‘Sha’ genoemd en het kunnen interpreteren van ‘Sha’ is zeer belangrijk voor het verantwoord toepassen van vuurcuppen.

In de inleiding noemde ik al de introductie van nieuwe cups die het mogelijk maken om te cuppen zonder vuur en de daarvoor benodigde vaardigheid. Dit zijn onder andere de plastic cups met aan de bovenzijde een pompje. Deze versie kan op de huid geplaatst worden en vervolgens met het pompje vacuüm worden getrokken. Andere nieuwe cups zijn de siliconen cups. Deze kan je indrukken en op de huid plaatsen waarna ze zich vastzuigen als de cups hun oorspronkelijke vorm terug proberen te krijgen. Beide nieuwe cups hebben als voordeel dat er, in tegenstelling tot het vuurcuppen, nauwelijks vaardigheden nodig zijn om ze te kunnen plaatsen. Een algemeen nadeel van deze nieuwe cups is dat ze de warmte van het vuurcuppen missen; warmte is belangrijk voor het oplossen van blokkades. Een ander nadeel is dat je met deze cups de techniek van het ‘op-en-af cuppen’ niet kan uitvoeren. Dit is een essentiële techniek van het vuurcuppen voor het behandelen van personen die weinig energie hebben of in TCG terminologie: personen die ‘Leeg’ zijn.

Eerder noemde ik al ‘Sha’ - bij velen bekend als ronde, rode verkleuring op de huid - als effect van het cuppen. Het ontbreken van voldoende Chinese medische kennis en kennis van vuurcuppen zorgt ervoor dat de ‘behandelaar’ niet weet dat koffiepads en vochtblaasjes ook tot mogelijke ‘Sha’ behoren. Beiden worden als ‘Sha’ getoond als er sprake is van ‘Damp’ ofwel pathogeen vocht in de meridianen (energiebanen). De zuigende kracht van de cups trekt het pathogene vocht naar de huidoppervlakte. Het pathogene vocht hoopt zich op in de huid en manifesteert zich dan als een ronde verdikking (koffiepad). Óf het pathogene vocht wordt nog meer naar de oppervlakte gezogen waar het zich ophoopt en manifesteert als vochtblaasjes. Het gaat te diep om in deze blog in te gaan op wanneer ‘Damp’ zich in ‘Sha’ manifesteert als koffiepads of als vochtblaasjes.

Het belangrijkste voor het toepassen van TCG-behandelmethodes, zoals het (vuur)cuppen, is dat de behandelaar TCG-kennis heeft over fysiologie en pathologie van Qi (energie), Xue (bloed), JinYe (organische vloeistoffen), meridianen en ZangFu (orgaansystemen). Met deze kennis en de bijbehorende vaardigheden kan de behandelaar een TCG-diagnose stellen en bepalen of cuppen een juiste keuze van behandelen is. Met andere woorden: moeten we een ‘Leeg’ persoon met ‘Damp’ pathologie wel met cuppen behandelen en zo ja, met welke cup-techniek? En kunnen we dan koffiepads of vochtblaasjes als ‘Sha’ verwachten?

Zàijiàn (tot ziens), Ki-Jan

Je vaardigheiden in vuurcuppen vergroten? bijscholing vuurcuppen en bijscholing vuurcuppen advanced.

Terug