Door de ‘Mist’ de zon niet meer zien

Op de site van het Trimbos-instituut wordt aangegeven dat in Nederland zo’n 546.500 volwassenen per jaar een depressieve episode door maken. Dit is wel een erg groot aantal voor een zo welvarend land als Nederland. Natuurlijk kunnen ook in ons relatief veilige land ingrijpende dingen gebeuren waardoor depressieve gevoelens de overhand nemen. Mijn ervaring in de praktijk is echter dat er ook een grote groep is die niet direct een aanleiding weet. Een mooi voorbeeld hiervan in onderstaande casus.

Een aantal weken na de zomervakantie kwam een toen 43 jarige man voor het eerst bij mij in de praktijk. Hij gaf aan dat hij al een tijd het leven niet echt meer zag zitten. Hij moest zich echt door de dag heen slepen. Hij zei dat ‘alles hem zwaar viel’ waarna hij met een zucht zei: “zelfs lichamelijk”. Hij was de afgelopen maanden bijna 10 kilo aangekomen. Dat was ook de reden dat hij niet aan de antidepressiva van de huisarts wilde; “daar word je namelijk nog dikker van”, zei hij.

Op de vraag of hij een oorzaak wist voor zijn depressieve gevoelens gaf hij aan dat alles verder eigenlijk wel goed was. Hij had een goede en stabiele relatie en met zijn bedrijf ging het heel goed sinds de economische crisis voorbij is, maar op de een of andere manier lukte het hem niet meer om zijn gedachten te focussen en helder na te denken. Dit zorgde er voor dat hij veel aan het piekeren was maar er eigenlijk niks mee opschoot.

Tijdens de verdere anamnese kwam er onder andere uit dat hij een grote zoetbehoefte had. Dat hij na het eten vaak een opgeblazen gevoel had en erg laag in zijn energie zat wat nog verder achteruit ging na een maaltijd.

Toen het eet- en drinkpatroon werd uitgevraagd kwam de aanleiding van de klachten duidelijk naar voren. Tijdens de mooie zomer had hij iedere avond een aantal goed koude biertjes gedronken, lekker met een stukje kaas of worst erbij. Daarnaast had hij erg veel gesnoept, ijs was hierbij zijn favoriet maar chocolade of andere zoetigheid ging er ook goed in.

De belangrijkste oorzaak voor zijn klachten was een Milt zwakte die Damp veroorzaakte door een zeer slechte eetgewoonte. Deze Damp zorgde er voor dat Qi en Bloed niet goed konden stijgen waardoor Shén (geest) niet helder kon denken. Gelukkig konden we met een aantal behandelingen vrij snel de ‘Mist’ laten optrekken.

Zo zie je dat welvaart geen garantie is voor minder depressie maar soms zelfs de oorzaak kan creëren.

Niels

Wil je meer leren over depresie vanuit de Chinese geneeswijze? Klik hier

Terug