Chinese welzijnsleer

Een belangrijke tak van TCG is preventie. Ben jij geïntresseerd om actief en preventief aan een goede gezondheid te werken? Volg dan een of meerdere cursussen in de Chinese welzijnsleer. Deze cursussen zijn zowel voor degenen met of zonder voorkennis van Chinese Geneeskunde.

Je maakt kennis met denkbeelden uit de Chinese Geneeskunde en ontvangt adviezen, op het gebied van bezinning, beweging en voeding, die praktisch en makkelijk toepasbaar zijn. Hierdoor kun je deze adviezen makkelijk integreren en onderdeel maken van jouw eigen preventieve en gezonde manier van leven.

Bezinning

Emoties zijn vanuit de TCG een van de drie ziekteoorzaken. Onszelf leren begrijpen; hoe we zijn en waarom we zo zijn is van belang om onze emoties te reguleren en daarmee ziekte te voorkomen. Via cursussen in de bezinning leer je aan de hand van Chinese filosofie en wijsheden jezelf en anderen beter te begrijpen.

Beweging

Voor een goede gezondheid en preventie van ziekte is een vrije doorstroming van Qi (levensenergie) van groot belang. Zolang Qi vrij kan circuleren is het zelfgenezend vermogen van het lichaam sterk, wat een voorwaarde is om harmonie in ons lichaam in stand te houden. De Chinese bewegingsvormen zoals QiGong en Taiji zijn gebaseerd op Qi, Yin-Yang en de natuur. Je leert in deze cursussen door middel van langzame bewegingen en diepe ademhalingstechnieken de vrije doorstroming van Qi te bevorderen, jouw Qi te versterken en lichaam en geest te harmoniseren. 

Voeding

Een goede hoeveelheid en kwaliteit van Qi (levensenergie) is essentieel voor een goede gezondheid. Voeding is de bron van waaruit Qi getransformeerd kan worden. Vanuit de Chinese visie is het Maag-Milt-systeem, waar de spijsvertering een belangrijk onderdeel van is, de motor of fabriek waar dit moet gebeuren. Goede Qi komt voort uit goede voeding. Daarbij wordt niet gekeken naar de macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten of vetten. Volgens de Chinese visie wordt voeding gekozen vanuit de volgende energetische aspecten: Is het verwarmend of koelend, werkt het stijgend, dalend, spreidend of samentrekkend, is het licht of zwaar verteerbaar. Gezonde voeding varieert per seizoen en per individu. Je leert in de cursussen wat voor jou gezonde voeding is en dat de bereidingswijzen van groot belang zijn hierin. Daarnaast krijg je inzicht in het functioneren van jouw 'fabriek', die voor de Qi-transformatie verantwoordelijk is.