Baat het niet dan schaadt het wel

Het één kind beleid in China geeft soms typische situaties. Ouders hebben alles voor hun enige kind over. In het rap kapitalistischer wordende land, waar sober maar goed en gezond eten altijd een belangrijke plek innam, worden de Mc Donalds uit de grond gestampt. Arme ouders nemen hun verwende zoon (er is een overschot aan jongens, nog een nare bijwerking van dit beleid) mee naar het hamburgerparadijs. Ze hebben net voldoende geld om voor hun kind een Big Mac en een Cola te kopen. Zelf kijken ze met lede ogen toe hoe hun als maar vetter wordende zoon zichzelf vol stopt. Ouders hebben niet voldoende geld om voor zichzelf ook iets te kopen. Maar dat hebben ze graag voor hun enige telg over. Niets is hen te veel.

In mijn praktijk schrijf ik vaak Chinese kruiden voor. Sommige mensen reageren daarop met “Ach, baat het niet, dan schaadt het niet”. Dat is absoluut niet waar. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Niets is per definitie gezond of ongezond. Of iets vergif of medicijn is wordt niet bepaald door het kruid, maar door de conditie van de persoon die het inneemt. Het gaat dus om de interactie. Dit geldt niet alleen voor kruiden, maar ook voor voeding, supplementen en Westerse medicatie.

Iedereen zal beamen dat Cola niet bepaald een gezond voedingsmiddel is. Toch kan het in sommige situaties misselijkheid verlichten. In dit geval zou je Cola als medicijn kunnen zien. Tomaten daarentegen staan bekend als erg gezond. Mensen met een allergie voor planten van de nachtschade-familie (waar de tomaat onder valt) kunnen na het eten van een tomaat huiduitslag, ademhalingsproblemen, darmkrampen of in ernstige gevallen zelfs een shock krijgen.Voor hen is een tomaat dus vergif.

Wat daarnaast erg belangrijk is, is de dosering. Als je algehele conditie goed is, is er op zich niets mis met af en toe een Big Mac (nou, heel af en toe dan), paaseitjes of een glaasje wijn. Waar het meestal fout gaat, is in de dosering. Ik zeg altijd: “Het geheim van een goede kruidenformule zit hem in de dosering van de kruiden”. Dus zelfs een natuurlijk medicijn, door de beste arts persoonlijk op maat gemaakt maar in een te hoge dosering ingenomen, kan schadelijker zijn dan een Big Mac. Dus wat de Chinese zoon betreft: waarschijnlijk verkeerde dosering!

Terug