KungFu in Cupping

Met meer dan 15 jaar praktijkervaring dacht ik tot een jaar terug een aardige ervaring met cuppen te hebben. Ik deed het zo af en toe, niet veel dus, maar voldoende om er enige handigheid in te krijgen. Zat er veel logica en structuur in mijn aanpak? Niet echt, maar ik had er toch geregeld succes mee, dus waarom zou ik me daar druk over maken?

Vorig jaar kregen wij als docententeam van Bo Yi een training vuur cupping van dr. Mao. Hoe klein en nederig heb ik mij gevoeld bij het zien van zoveel ervaring en kunde van zijn cup-technieken. Met een souplesse en vaardigheid van iemand die zichtbaar en voelbaar heel veel ervaring heeft en precies weet waar hij mee bezig is. Hij bezit overduidelijk wat de Chinezen KungFu noemen. Niet in de vechtkunst, maar in cupping. Het Chinese woord KungFu verwijst naar elke vaardigheid die door veel oefenen is verkregen. Het komt overeen met het pinyin ‘Gong Fa’ dat ‘grote vaardigheid’ betekent.

Maar hoe kan het ook anders? Hij heeft jarenlange training gehad van de beste artsen in China en heeft deze technieken dagelijks op vele patiënten toegepast. Dat is natuurlijk wel de manier om KungFu in wat dan ook te bereiken. Ondanks de jaren ervaring die ik zelf al had, heb ik die dag ontzettend veel geleerd. Dat begint al bij het klemmen van watten in de tang. Maar ook het voorverwarmen van de cup-rand, het plaatsen van cups op soms ‘onmogelijke’ plekken zoals gewrichten en de interpretatie van de ‘Sha’, de blauwe plek, tijdens en na het verwijderen van de cup.

Laatst keek ik de tv serie ‘Marco Polo’. Hierin wordt de hoofdpersoon getraind in de vechtkunst door de blinde Shao Lin monnik ‘Hundred Eyes’. Marco Polo denkt na een jaar intensieve training een aardig robbertje te kunnen vechten. De reactie van Hundred Eyes was: “You, my friend, have no KungFu”. Dit had dr. Mao destijds ook tegen mij kunnen zeggen, maar daar is hij te aardig voor. Ondertussen pas ik zijn lessen dagelijks veelvuldig toe in mijn praktijk. Mijn techniek en vaardigheden zijn zienderogen verbeterd. Over het algemeen met goede en soms zelfs opzienbarende resultaten. Maar als iemand mij zou vragen of ik nu KungFu in cuppen heb bereikt buig ik nederig mijn hoofd: “Nee vriend, ik heb nog steeds geen KungFu”

Loed Rakels

Bijscholing Vuur Cuppen
Bijscholing Vuur Cuppen Advanced

Terug