Chinese kruiden moet je ‘leren kennen’

Chinese kruiden kun je simpel bestuderen door de theoretische kennis uit de Materia Medica in je hoofd te stampen. Je leert dan welke smaak, temperatuur en meridiaan-gerichtheid een kruid heeft. En dat doe je vervolgens voor zo’n 250 enkelvoudige kruiden. Hetzelfde geldt voor de kruidenformules. Je leert voor welke pathologieën en ziektebeelden deze gebruikt kunnen worden. Dit is een droge manier van kruiden leren die weinig inzicht geeft in de dynamiek die de Chinese kruidenleer juist in zich heeft. Het zal zich uiten in middelmatige resultaten in de kliniek, zonder te weten waarom (bewust onbekwaam).

Kruiden leven

Het is ontzettend belangrijk te leren en te begrijpen hoe en waarom de kruiden de werking hebben die beschreven wordt. De kruiden moeten gaan leven. De beste manier om dit te realiseren is door de werking van een kruid te beoordelen. Het te bekijken vanuit verschillende perspectieven, in verschillende kruidenformules en bij verschillende patiënten. Door een kruid te combineren met andere kruiden en te bestuderen hoe ze zich in verschillende situatie ‘gedragen’ krijg je een volledig beeld ‘wie’ dat kruid is.

Vergelijk het met een docent die je alleen in de klassituatie ziet. Je weet hoe hij eruitziet, wat voor stem hij heeft en hoe hij zich in die specifieke lessituatie gedraagt. Maar je kent hem niet. Daarvoor zou je hem ook thuis in zijn gezin moeten zien en onder zijn vrienden en als hij alleen is. Dan leer je hem kennen vanuit al zijn eigenschappen.

Kruiden zelf toepassen

Pas wanneer je een kruid dus ‘kent’ omdat je weet hoe het zich gedraagt in verschillende situaties kun je dynamisch en creatief zijn in het samenstellen van de juiste kruidenformules voor de verschillende pathologische situaties. Maar je leert ze pas echt goed ‘kennen’ als je ze zelf hebt gebruikt, toegepast en het effect hebt gezien en ervaren. Veel toepassen in de praktijk dus (bewust bekwaam).

Magisch resultaat

Geen twee mensen met dezelfde klacht zijn ook echt gelijk. Ze moeten dus ook verschillend behandeld worden. Dat kun je alleen waarmaken als je flexibel kunt zijn in de toepassing van je kennis omdat je de kruiden echt ‘kent’ en doorleefd hebt. Je moet vrij kunnen denken en spelen met alle mogelijkheden die er zijn. Niet vastzitten aan de standaard formules uit de boeken. Dit moet je dus beheersen om een uniek bekwame therapeut te worden. Is je behandeling scherp, als een pijl in de roos? Dan zal het resultaat vaak magisch zijn, doordat je het lichaam blijkbaar precies de juiste impuls hebt gegeven die nodig was om zichzelf in balans te brengen (onbewust bekwaam).

Deze kennis en ervaring vind je niet terug in de boeken. Juist daarom geniet ik als docent zo van de klassikale lessen om de aanstaande therapeuten echt ‘in deze verdieping’ te brengen.

Loed Rakels

In mijn blog Haal diep adem kun je aan de hand van een voorbeeld over het Klein Hoefblad lezen hoe je kruiden kunt 'leren kennen'.