Haal diep adem

Klein Hoefblad (Tussilago farfara) was bij de Romeinen al bekend als een kruid dat tegen hoest werkt. De botanische naam Tussilago is afgeleid van het Latijnse woord tussis, dat hoesten betekent. Ook in de Chinese Geneeskunde wordt Klein Hoefblad specifiek gebruikt voor hoest en andere longproblemen. Tijdens de opleiding Chinese Kruiden leer je dat dit kruid met name geschikt is voor mensen die van een warme naar een koude omgeving gaan en daardoor beginnen te hoesten of het benauwd krijgen. Deze Koude-geïndiceerde hoest is een specifiek kenmerk van Kuǎn Dōng Huā, zoals het kruid in het Chinees heet.

De Long als orgaan staat in de Chinese orgaanklok genoteerd van 3 tot 5 uur vroeg in de ochtend. De daaraan gerelateerde maand volgens de klassieke kalender is de eerste maand na Chinees Nieuwjaar, meestal overlapt dit qua tijd met een groot deel van februari. Februari is nog een koude maand, eigenlijk de laatste maand voordat in maart de eerst krokussen weer boven de grond komen. En niet alleen de krokussen, maar ook het Klein Hoefblad begint dan te bloeien.

De eerste maand na Chinees Nieuwjaar is als het ware de maand waarin de natuur even heel diep ademhaalt om vervolgens in de maand erop naar buiten te treden. Al in het eerste jaar van de Basis Chinese Geneeswijze leren de studenten dat de belangrijkste functie van de Long is om ‘te spreiden en te dalen’. De spreidende functie van de Long komt tot uiting door zijn associatie met de eerste Chinese maand in het hele vroege voorjaar. Deze tijd behoort eigenlijk tot het Hout-element in de Wǔ Xíng (5 bewegingen, ook wel 5 elementen genoemd.  De dalende functie (denk aan het dalen van het middenrif) komt heel goed naar voren door zijn indeling bij het Metaal-element). Metaal is zwaar, is gerelateerd aan de herfst, en de beweging is naar beneden.

Maar nu komt het mooie waardoor ik de Chinese Geneeskunde zo onwaarachtig mooi vind: Het deel van Kuǎn Dōng Huā dat gebruikt wordt om thee van te zetten is niet de bloem, het blad of de wortel. Nee, het is de knop van de bloem nét voordat hij boven de grond uitkomt. Het moment waarop zowel de natuur als het Klein Hoefblad nog even heel diep ademhalen om vervolgens in dit nog koude weer naar buiten te komen. Dit is het juiste moment om te oogsten omdat nu de Qi van de aarde, de hemel en Kuǎn Dōng Huā resoneren met de Qi van de Long als orgaan. Nu begrijp je dus waarom dit kruid zo goed werkt voor mensen met COPD die het benauwd krijgen als ze naar buiten gaan, de kou in. Kuǎn Dōng Huā heeft zoveel Yang-kracht dat het ze de mogelijkheid geeft om weer diep adem te halen.

Loed

Terug