Specialisatie Shang Han Lun

Opleidingen - Chinese kruiden

Hoewel de Shang Han Lun (Treatise on Cold Disease) in de reguliere opleidingen meestal weinig tot geen aandacht krijgt, is het onder de gevestigde artsen in China een van de meest besproken boeken. De Shang Han Lun is in de 2e eeuw samengesteld door Zhang Zhong Jing en het merendeel van de besproken formules wordt heden ten dage nog veelvuldig gebruikt. Dit blijkt ook uit het feit dat meer dan een kwart van alle formules in het formuleboek van Bensky uit de Shang Han Lun komen.

De Shang Han Lun is de belangrijkste van de 4 niet te missen klassiekers volgens alle top-artsen in China. “Wie een goede TCM arts wil worden moet de Shang Han Lun bestudeerd hebben.” Loed Rakels, de docent van deze bijscholing heeft de Shang Han Lun heeft jarenlange ervaring met de toepassing van de Shang Han Lun. Hij heeft diverse Shang Han Lun specialisten in binnen- en buitenland bezocht. Ook in zijn eigen praktijk heeft hij gezien dat de resultaten van zijn behandelingen al tijdens het bestuderen van de Shang Han Lun aanzienlijk verbeterden.

De Shang Han Lun leert je veel breder te kijken dan de Zang Fu (orgaan)differentiatie. Aan de hand van soms subtiel beschreven afwijkingen van diverse patronen wordt je diagnose, differentiatie en inzicht in de pathomechanismen aanzienlijk verbeterd. Daarbij leer je ook denken in ‘formule-patronen’, zoals een Gui Zhi Tang patroon, of een Si Ni Tang patroon.

Deze training is opgebouwd uit 8 lesdagen. Tijdens de eerste dag wordt de achtergrond en het kader van denken in de Shang Han Lun besproken. De grote lijnen en structuren worden eerst duidelijk gemaakt, om in de daarop volgende lessen de belangrijkste ‘lines’ uit de 6 divisies te bespreken en toe te lichten. Je leert zo een andere, meer klassieke manier van TCM denken. Een manier zoals TCM oorspronkelijk bedoeld is. Iedere les zal er een patiënt aanwezig zijn om de differentiatie en behandeling van de Shang Han Lun meteen in de praktijk toe te passen.

Herbalisten

Tijd:  
10.30 tot 16.30 uur.

Financieel: 
€1095,- inclusief handouts

Data: 
Op vrijdag 17-01-2025, 14-02-2025, 14-03-2025, 11-04-2025, 16-05-2025, 13-06-2025, 19-09-2025 en 31-10-2025 van 10.30 tot 16.30 uur.

Locatie: 
Zoetermeer: Einsteinlaan 10

     

snro-keurmerk-sa-nl.jpg  crkbo-instelling-300x207.jpg  

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
  • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
  • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Andere Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

  • NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) code ATK
  • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) voor 48 NAP in cat 1