Basisopleidingen voor Chinese geneeskunde beginnen vrijwel altijd met het uitleggen van Yin en Yang. Het concept Yin en Yang is het fundament waarop Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is gebouwd.

Je zou zeggen dat wanneer je een studie start, je met de meest eenvoudige theorie begint. Ogenschijnlijk is de polariteit van Yin en Yang ook niet zo complex. Het zijn slechts 2 polen, terwijl je bij Wu Xing (5 bewegingen) al met complexere verbanden te maken lijkt te krijgen.

In de loop van de opleiding verschuift de aandacht naar de nog uitgebreidere differentiatie van het Orgaan-systeem (ZangFu) en in die zin een verdere, ogenschijnlijke, verwijdering van het denken in de fundamentele bewegingen van Yin en Yang. Overigens is het Orgaan-systeem pas in de loop van de 20e eeuw ontwikkeld en dus een modern concept binnen TCG. Voor die tijd was de klassieke en meer fundamentele Chinese Geneeskunde gangbaar.

De ware TCG-‘masters’ zijn degenen die zelden of niet meer in Orgaan-patronen denken omdat zij Yin en Yang werkelijk tot in de kern begrijpen. Waar Yin en Yang dus de eerste kennismaking met TCG behelst en niet zo ingewikkeld lijkt, is het werkelijk doorgronden ervan blijkbaar het moeilijkste wat er is.

Lao Zi schrijft in de Dao De Jing: “Uit Dao wordt 1 geboren, uit 1 wordt 2 geboren, uit 2 wordt 3 geboren, en uit 3 worden de 10.000 dingen geboren.”

Dao is datgene waaruit alles voortkomt. “De Dao die benoemd wordt is niet de werkelijke Dao”, schrijft hij ook. De perfecte eenheid van Dao is niet met woorden te beschrijven. Zodra je woorden gebruikt zit je al in de duale wereld. Dao is het Leven, God, Liefde, Dood, Waarheid en alles tegelijk. Hoe zou je het ook met één woord kunnen benoemen? Dao dus.

1 staat voor perfecte harmonie, waar nog geen differentiatie is. Vervolgens vindt splitsing plaats in Yin en Yang (2) en de interactie tussen Yin en Yang (3). Tenslotte manifesteert de wereld zoals we hem kennen zich als de 10.000 dingen. Dit alles gebeurt onder invloed de interactie tussen Yin en Yang. De 10.000 dingen zijn alle manifestaties van leven, mensen, dieren, planten, mineralen, gedachten, energieën, kortom alles wat we kunnen benoemen.

Zoals je ziet liggen Yin en Yang het dichtst bij de onbenoembare en onbeschrijfelijke Dao. Yin en Yang zijn de eerste begrippen in de duale wereld zoals we hem kennen. Wie Yin en Yang dus werkelijk doorgrondt komt het dichtst bij Dao. Om dat te bereiken moet je wel een echte ‘master’ zijn.

De klassieke teksten spreken niet over Orgaan-differentiaties zoals de moderne TCG dit doet. ZangFu-differentiaties zijn echter wel uitingen van Yin en Yang, net zoals alle andere 10.000 dingen uitingen van Yin en Yang zijn. Om goed te worden in TCG zal je dit pad dus moeten doorlopen. Van de ogenschijnlijke eenvoud van Yin en Yang naar de ogenschijnlijke complexiteit van de 10.000 dingen en vervolgens weer terug naar de kern van Yin en Yang die door Dao omarmt wordt. Het is een mooi pad, soms zwaar, soms verwarrend, maar altijd weer nieuw, boeiend en verassend. Het pad ligt hier, voor je, je kunt het nu al bewandelen. Je hoeft slechts 1 stap te zetten. Zoals Confucius zei: “Elke reis van 1000 mijl begint met een eerste stap.”

Ben je geprikkeld om deze TCG-reis samen met ons te maken? Kijk dan hier voor onze opleiding Basis Chinese Geneeswijze.

Loed

Terug