Waar komt het Yin-Yang symbool vandaan?

Iedereen kent het Yin-Yang symbool: twee in elkaar grijpende vormen binnen een cirkel. Maar waar komt dit symbool eigenlijk vandaan?

Het Yin-Yang symbool is feitelijk een aangepaste versie van de zogenaamde Tài Jí Tú. Een vrije vertaling daarvan is: een symbool dat ‘het absoluut allerhoogste’ (Tài Jí) vertegenwoordigt. Hiervan bestaan diverse varianten, maar de eigenlijke oorsprong is terug te vinden in Yì Jīng, het Boek der Veranderingen. Volgens Yì Jīng komt al het functioneren in het universum voort uit de natuur. Aangezien de mens daar onderdeel van uitmaakt, moeten ook wij de wetten van de natuur volgen. De mens is een microkosmos in de macrokosmos.

In Yì Jīng speelt kosmologie een belangrijke rol. De positie van de mens op aarde ten opzichte van de zon, de maan en de planeten - ofwel de veranderingen van tijd en plaats - hebben grote invloed op al het leven. De veranderingen waaraan we onderhevig zijn vinden continu plaats. Echter, de wetten van het universum, waar deze veranderingen door worden veroorzaakt, zijn zelf onveranderlijk. Zo kwam de zon 3000 jaar geleden in de ochtend op en ging in de avond onder. Daaraan is in al die tijd nooit iets veranderd.

In de zoektocht naar die bewegingen van de aarde ten opzichte van de zon werd er een paal loodrecht in de aarde geslagen. De lengte van de schaduw van de paal in de zon werd gedurende het jaar gemeten en uitgezet in een cirkel.

Op de kortste dag tijdens de winterzonnewende is de schaduw het langst omdat de zon dan laag aan de hemel blijft. Dit is in de afbeelding punt A onder in de figuur waar het zwarte (Yinne) deel maximaal is en het witte (Yange) deel minimaal. Vanaf dat moment nemen de dagen in lengte toe en neemt geleidelijk aan de lengte van de schaduw af. Uiteindelijk is op de langste dag tijdens de zomerzonnewende de schaduw het kortst. Yang is hier dus maximaal en Yin is minimaal. Dit is punt B in de afbeelding. Hierna nemen de dagen in lengte natuurlijk weer af en de schaduw weer toe.

yin-yang-symbool.jpg

Door de relatieve lengte van de schaduw gedurende een jaar in de cirkel te tekenen en deze lijnen met elkaar te verbinden, ontstaat de basis waarop het Yin-Yang symbool is gebaseerd. Een jaar werd ingedeeld in 24 perioden van ongeveer 15 dagen, waarbij elke periode de naam kreeg van de kenmerkende Qi in dat jaargetijde. Dit zijn de 24 segmenten die je in de afbeelding terugziet.

Het Yin-Yang symbool herbergt dus heel veel informatie over de bewegingen van Yin en Yang door het jaar. Aangezien wij als mens meebewegen met de veranderingen van Yin en Yang in de kosmos, is kennis over deze bewegingen ontzettend belangrijk. Als we ziek worden zijn we niet meer in balans met de macro-kosmische veranderingen.

Wil je meer weten over Yin en Yang en hoe wij onszelf als mens gezond kunnen houden of maken, dan is de opleiding Basis Chinese Geneeswijze wellicht iets voor jou. Je kunt je HIER inschrijven voor onze Open dag.

Terug