Japanse duizendknoop

In de afgelopen maanden werd duidelijk dat verreweg het grootste percentage patiënten dat met COVID-19 op de IC’s belandt, overgewicht had. Vorige maand was uitgebreid in het nieuws dat de Groningse hoogleraar Peter van der Voort onderzoek doet naar het effect van buikvet op COVID-19. Buikvet produceert het hormoon leptine. Een verhoogd gehalte leptine in het bloed zorgt voor chronische ontstekingsverschijnselen en verergert dus ook een door COVID-19 veroorzaakte infectie van de longen. Daarnaast verhoogt leptine de kans op trombose, een belangrijk probleem bij patiënten die met COVID-19 op de IC liggen.

Het blijkt dat het voedingssupplement resveratrol het leptinegehalte kan verlagen. Resveratrol komt onder andere voor in blauwe druiven en dus ook in rode wijn, maar het wordt met name gewonnen uit de Japanse duizendknoop. De wortelstokken van dit kruid worden veelvuldig in de Chinese kruidengeneeskunde toegepast onder de naam Hǔ Zhàng. En wat blijkt: Hǔ Zhàng is één van de kruiden die voorkomt in de kruidenformules die door de Chinese overheid worden geadviseerd bij de behandeling van corona.

Hǔ Zhàng is bitter en koud en wordt ingezet bij een grote variatie aandoeningen; van longontsteking tot huidinfecties en van blaasontsteking tot reuma. De vertaling van Hǔ Zhàng is ‘Tijger Riet’, waarschijnlijk vanwege de gestreepte stokken, maar misschien ook om de kracht en mogelijkheden van deze plant in de naam terug te laten komen. De plant lijkt een beetje op bamboe, met soortgelijke knopen in de holle stengels. De scheuten en bladeren zijn eetbaar en de smaak lijkt op die van rabarber. Uit de wortel kan sap gewonnen worden voor een verfrissende zomerdrank.

Wat schetste onlangs mijn verbazing: een nieuwsbericht waarin gemeld werd dat de Japanse duizendknoop een plant is die in Nederland vreselijk woekert en erg moeilijk uit te roeien is omdat het supersnel groeit en hele sterke wortels heeft die makkelijk nieuwe scheuten produceren. Bovendien heeft de plant in Nederland geen natuurlijke vijanden. Wat denk jij? Is het toeval dat in tijden van corona de voorheen onbekende Japanse duizendknoop in korte tijd twee keer in het nieuws is gekomen?

Ben je ook geïnteresseerd in de toepassing van geneeskrachtige kruiden? Misschien is onze opleiding Chinese Kruiden dan iets voor jou.

Loed

Terug