Dr. Mao Degang, GunFa-Tuina specialist

Om in China een volleerd en deskundig TCG-arts te kunnen worden moet je allereerst een universitaire studie tot arts volgen. In deze studie word je onderwezen in zowel TCG als ook Westerse geneeskunde. Na het behalen van je Bachelor-degree kun je in één van de TCG disciplines verder studeren voor je Master-degree.

Deze afgeronde studie vormt slechts de basis om je verder te kunnen ontwikkelen tot een autoriteit binnen de TCG. Hierbij is GongFa, (‘grote vaardigheid’) een cruciaal aspect. De enige manier om deze GongFa te bewerkstelligen is door middel van het zogenaamde leermeesterschap bij een gerenommeerde TCG-arts. Net zoals Martial Arts beoefenaars een ‘Shifu’ hebben, volg je in de TCG je ‘Laoshi’ om je verder te bekwamen. Je ontvangt kennis en je ontwikkelt vaardigheden van je leraar als een soort erfenis. In China is het daarom van grote betekenis wie je Laoshi is. Unieke kennis en vaardigheden worden van generatie op generatie doorgegeven. Zo ontstaat als het ware een stamboom van TCG GongFa.

Tuina Therapie kent heel veel verschillende stijlen waarvan de meest bekende en wijdverspreide de GunFa-stijl is. Deze stijl wordt op bijna alle TCG-universiteiten onderwezen. Dr. Ding JiFeng (1914-1998) is de grondlegger van de GunFa-stijl. Hij heeft zijn directe leerling, Dr. Shi YouKang, benoemd tot zijn officiële opvolger. Ook Dr. Wang GuoCai, tot op heden nog altijd de meest gerenommeerde Tuina specialist in China, is een leerling van Dr. Ding JiFeng.

Dr. Shi YouKang en Dr. Wang GuoCai zijn beiden een autoriteit op het gebied van TCG en tevens de officiële leraren van Dr. Mao Degang.

Dr. Mao is ‘Academic Supervisor’ van de Tuina Therapie en Acupunctuur opleiding bij Academie Bo Yi. Hij is niet alleen een specialist in GunFa-Tuina maar ook een bijzonder mens. Vriendelijk, toegankelijk met compassie voor zijn patiënten en mensen om hem heen. Iemand met een grote passie en diepgaand begrip van Chinese Geneeskunde en gedreven om dit ook over te dragen, iets wat in China niet altijd heel gebruikelijk is. Om al deze kwaliteiten zijn wij supertrots dat hij verbonden is aan onze Academie!

Sinds 2 jaar woont en werkt Dr. Mao in Nederland. Hij is werkzaam in de TCG-praktijk Ji Yuan Tang, gevestigd in Zoetermeer en Amsterdam en verbonden aan Academie Bo Yi. Inmiddels wonen ook zijn vrouw en zijn zoon bij hem in Zoetermeer. In korte tijd heeft hij een groot patiëntenbestand opgebouwd, vanuit heel Nederland komen patiënten met chronische en complexe klachten bij hem voor zijn behandelingen.

Ki-Jan Go, mede-oprichter van Academie Bo Yi en hoofddocent van de Tuina Therapie sectie, is de officiële leerling van Dr. Mao sinds 2008. Alle Tuina docenten van Academie Bo Yi zijn leerling van Ki-Jan en volgen al vele jaren les bij hem en Dr. Mao. Zo waarborgen we de kwaliteit van de authentieke GunFa-Tuina die we onderwijzen vanuit ‘de stamboom’ van Dr. Ding JiFeng.

Terug