“Is extra puntlokalisatie nodig dan?”

Een tijdje geleden werd mij de vraag gesteld: “Is extra puntlokalisatie nodig? Zit dit dan niet standaard in de acupunctuuropleiding?” Dit is natuurlijk een hele terechte vraag voor iemand die nog geen les heeft gehad in puntlokalisatie.

Natuurlijk besteden we tijdens de lessen veel tijd aan puntlokalisatie. Het is naar mijn mening namelijk alleen mogelijk om punten goed te leren lokaliseren wanneer je feedback krijgt op je lokalisatie. Hierbij is het van belang dat je te horen krijgt of je lokalisatie juist is en zo niet, wat je verkeerd hebt gedaan. Daarom wordt er gewerkt met kleine klassen en voldoende docenten, anders is het niet mogelijk om iedereen te corrigeren en de aandacht te geven die ze nodig hebben.

Maar terugkomend op de vraag of extra puntlokalisatie nodig is; ik denk dat dit een individuele vraag is. Dit hangt namelijk onder andere af van je anatomische kennis en dan bedoel ik niet je anatomische kennis uit boeken. Nee, dan bedoel ik je anatomische kennis op een grote verscheidenheid aan lichamen in vivo, en juist deze verscheidenheid maakt het moeilijk. Een punt lokaliseren op een onderbeen met veel oedeem of vetweefsel is natuurlijk heel anders dan op een mager onderbeen.

Wervels palperen is voor de meeste mensen al een behoorlijk uitdaging. Wanneer de processus spinosi erg dicht tegen elkaar aan liggen of onder een dikke laag spieren of vetweefsel liggen wordt deze uitdaging nog een stuk groter.

Naast de anatomische kennis moet je natuurlijk ook weten waar de punten liggen en hoe je deze ten opzichte van elkaar kunt vinden.

Mijn advies is om elke gelegenheid die er is aan te grijpen om je puntlokalisatie te verbeteren. Want wanneer je als acupuncturist aan het werk bent of wilt is een juiste lokalisatie van groot belang.

Niels

Interesse in extra puntlokalisatie? Klik hier

Terug