En toen was alles ineens anders…

Een paar weken geleden maakten we nog grapjes. De paardrij-instructrice van mijn dochter heet Corona, en tijdens de les was ze natuurlijk úiterst besmettelijk; “Heb ik net carnaval achter de rug, krijgen we deze grappen”, zei ze met een lach.

Inmiddels is het allang niet grappig meer, maar bittere ernst. De school is dicht, praktijken zijn gesloten en ons hele sociale leven is erop ingericht om zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden. We doen dit met z’n allen om onze zorgcollega’s in de ziekenhuizen te ondersteunen en om de kwetsbaren in onze samenleving te beschermen.

Ik heb mijn praktijk gesloten sinds de sluiting van de basisscholen. Voor mij betekende dat (dacht ik) dat ik nu eens lekker de tijd had om wat klusjes te doen die altijd maar bleven liggen: achterstallige administratie wegwerken, opruimen in huis, tuin en praktijk, foto’s uitzoeken et cetera et cetera.

Manlief had echter een beter idee: “Mooi, dan doen we vanaf nu samen de avond-, nacht-, en weekenddiensten, gezellig!” Zijn bedrijf, een dierenkliniek, draaide immers door en met de aangepaste regels werd het personeel anders ingedeeld. Ook in de spoeddiensten is nu een assistent nodig om het dier vast te houden, zodat de eigenaar op ruim anderhalve meter afstand kan blijven. Nu hoefde hij geen assistente op te roepen voor een spoedgeval ‘s nachts, maar kon hij mij wakker schudden.

Mijn nachtrust is inmiddels al heel wat keren onderbroken, maar ik moet zeggen: het is inderdaad gezellig. Zondagochtend vroeg werd het zelfs een ‘familiebedrijf’; onze dochter mocht ook meehelpen bij een sectio caesarea oftewel, een keizersnede. En zeg nou zelf: wat is er mooier dan de zondagochtend beginnen met nieuw leven op de wereld zetten?

Gelukkig had Academie Bo Yi een online lesomgeving al heel snel geregeld. Dat betekende voor mij, mijn collega’s en de studenten, dat de lessen gewoon door konden gaan. Ik was de eerste die op 14 maart een online les mocht verzorgen en dat ging heel goed. Je zou verwachten dat de interactie minder is, maar dat is niet zo. Het is even wennen natuurlijk, maar het was ook leuk om af en toe een kat in beeld te zien lopen, of een van de kinderen die ‘papa-de-student’ een dikke knuffel kwam geven. We moeten ons allemaal aanpassen aan de veranderde situatie, maar gelukkig kunnen we onze kennis blijven vergroten en inspiratie blijven opdoen via de digitale en online leermogelijkheden die Academie Bo Yi nu biedt.

Op 6 juni 2020 geef ik weer een interessante bijscholing op het gebied van de vrouwengeneeskunde/ gynaecologie, met als onderwerp PCOS. Op dit moment weten we nog niet of fysieke samenkomsten dan mogen plaatsvinden, maar we hebben als de omstandigheden het niet anders toelaten, de mogelijkheid om ook deze bijscholing online te geven. De beroepsverenigingen, waar de accreditatie reeds is aangevraagd, ondersteunen dit en hebben het goedgekeurd. Inschrijven kan via deze link. Mocht de bijscholing online gegeven worden dan zijn sloffen en huispakken uiteraard toegestaan! Tot de 6e, gezellig!

Sacha Hermens

Terug