Yin en Yang in een ei

In april en mei zijn eieren een opvallend thema in onze cultuur en natuur. In april zijn eieren met Pasen natuurlijk een vruchtbaarheidssymbool. Ook de paashaas zelf kan er wat van en weet zijn vruchtbaarheid in aardig wat nakomelingen om te zetten. En mei, ja in mei leggen alle vogels een ei. Hoe mooi is het om meesjes, mussen, duiven en kauwen rond te zien huppen op zoek naar nestmateriaal en eten voor de kleintjes.

In de traditionele cultuur staat een ei voor de balans tussen Yang en Yin. Het eiwit staat symbolisch voor expansie en Yang (denk hierbij aan het witte deel van het Yin-Yang-teken) en het geel staat voor contractie en dus voor Yin.

Eiwit koelt

Qua energetische werking ligt het iets anders. Het eiwit koelt Hitte van de Long. Een van de eerste recepten waarin eiwit in de klassiekers terug te vinden is is in de formule Ku Jiu Tang. Deze formule is voor keelontsteking met toxische Hitte. Aangezien de Longmeridiaan door de keel loopt zie je hier de koelende, maar tevens bevochtigende en verlichtende werking van eiwit toegepast worden. In de Shang Han Lun bijscholing komt deze formule uiteraard aan bod.

Eigeel voedt

Eigeel voedt juist Bloed en Yin van Hart, Lever en Nier. In hetzelfde hoofdstuk over Shao Yin in de Shang Han Lun wordt de formule Huang Lian E Jiao Tang beschreven voor Hart Vuur met Nier Yin Leegte. In deze formule worden 2 eidooiers verwerkt om Yin en Bloed te voeden, de Shen (geest) te kalmeren en slaap te verbeteren.

Al met al bevat een ei natuurlijk de Qi om in potentie een vogel te worden. Absoluut aan te raden dus voor mensen met diepliggende tekorten, maar bijvoorbeeld ook als advies voor vegetariërs om tekorten te voorkomen.

Terug