Ik vind het altijd leuk om Chinese kruiden in mijn eigen tuin te zetten. En er zijn best veel planten die niet alleen medicinaal zijn, maar ook nog eens een verrijking zijn van de tuin omdat ze prachtig bloeien. 

Als kind was is al verzot op magnolia’s. Ik noemde ze toen ‘tulpenbomen’. Toen ik nog in Drenthe woonde en een behoorlijk grote tuin had, wilde ik dan ook per se een magnoliaboom planten. Daarvoor had ik een kweker in Friesland gevonden die de specifieke variant verkocht die ik volgens de Materia Medica nodig had. Speciaal met een dubbel-assige aanhanger ging ik op pad. 

Bij de kweker aangekomen bleken de opgekweekte magnolia bomen niet meer te zijn dan twijgjes van zo’n 120 cm lang met een schamele 20 blaadjes. Enigszins teleurgesteld heb ik deze ‘boom’ in mijn over-gedimensioneerde aanhanger gelegd en vastgesjord. Tegen de tijd dat ik via de snelweg (ja, ik weet dat dat niet heel slim was) weer thuis aankwam, waren er van die 20 blaadjes nog 4 over. 

Uiteraard heb ik de boom geplant en hem met veel liefde verzorgd, elk jaar vol spanning afwachtend of hij zou gaan bloeien. Jaar na jaar bleek dat niet zo te zijn. Het schijnt dat magnolia’s zo’n 10 jaar oud moeten zijn voordat ze gaan bloeien. De knoppen van de magnolia, Xin Yi Hua, worden in de Chinese geneeskunde veel gebruikt voor een verstopte neus. Aangezien ik in die tijd nog last had van hooikoorts was ik daarom extra geïnteresseerd om deze te oogsten en er thee van te zetten. 

Naast de magnoliaboom had ik diverse andere planten staan. Enkele bekende en mooie bloeiers in mijn tuin waren Forsythia (Lian Qiao), Kamperfoelie (Jin Yin Hua), Pioenroos (Bai Shao), Pioenboom (Mu Dan Pi), Zilverkaars (Sheng Ma) en de Chinese ballonbloem (Jie Geng). Die laatste zie je tegenwoordig steeds meer in tuincentra. 

chinese-balonbloem.jpgJie Geng, de wortel van de ballonbloem, is een belangrijk kruid voor de Longen. De Materia Medica zegt hier onder andere het volgende over: “Opent de Long Qi”. Als je kijkt naar de bloei van dit plantje zie je dit zo mooi terugkomen. De knop van de bloem blaast zichzelf langzaam op tot ie de vorm heeft van een lampion om vervolgens prachtig open te gaan met een blauw-paarse kleur. Het is alsof de plant vanuit zijn wortels inademt om zo te kunnen openen.

Toen mijn magnoliaboom 9 jaar oud was ben ik verhuisd. In dat laatste jaar produceerde mijn lievelingsboom welgeteld 1 bloem, waarvan ik het zonde vond om die te oogsten. Helaas heb ik er dus geen thee van kunnen zetten. Ondertussen ben ik door mezelf kruiden voor te schrijven allang van mijn hooikoorts af. Maar ik hoop van harte dat de dame die mijn huis gekocht heeft veel last heeft van een verstopte neus. Ik moet haar alleen nog vertellen dat het medicijn voor haar neus in haar eigen tuin staat.

Loed

 

Opleiding Chinese kruiden

Terug