Vuur in TCG

Bijscholingen

Vuur komt uit de Hemel. Vuur is in de Chinese Geneeskunde enorm belangrijk, maar soms ook complex en verwarrend. Aan elk Element van de Wu Xing is 1 Yin en 1 Yang Orgaan verbonden, maar aan het Vuur-element zijn zowel Hart als Pericardium én Dunne Darm en San Jiao verbonden. Zo hebben we het Keizerlijk Vuur en het Ministerieel Vuur dat via Ming Men verbonden is aan de Nieren.

Hoe zit dat nu precies in elkaar? Wat is het verschil en hoe beïnvloeden ze elkaar? En waarom staat de Dunne Darm, die in de ZangFu-diagnostiek zo weinig aandacht krijgt, zij aan zij met de Keizer, het Hart, in het Vuur-element?

In deze bijscholing zal het concept Vuur in al zijn aspecten belicht worden. Wat wordt er in de Huang Di Nei Jing over Vuur gezegd? Hoofdstuk 74, een van de bekendste hoofdstukken uit de Nei Jing, bevat de ‘19 lines’ over pathologie. Het grootste deel van deze lines gaat nu juist over Hitte en Vuur.

Ook de oorsprong van de Elementen vanuit de Trigrammen en Hexagrammen van de Yi Jing zullen aan bod komen. Een diepgaand begrip hiervan zal je beter doen begrijpen hoe Vuur zich in de klinische praktijk manifesteert.

Verschillen tussen Yin-Leegte Vuur (Yin Xu Fire) en Yin Vuur (Yin Fire), 2 totaal verschillende vormen van Vuur zullen worden besproken en uitgelegd, maar ook hoe Vuur zich uit in diverse pathologieën en ziektebeelden. Griep, koorts, huidaandoeningen, infecties, maar ook chronische ontstekingsreacties zullen de revue passeren.

Eerder is de bijscholing Vloeistoffen gegeven over de fysiologie en pathologie van Water. Water en Vuur, Yin en Yang, zijn de basiselementen van waaruit Leven ontstaat. Deze bijscholing over Vuur is zonder probleem los te volgen, maar ook een hele mooie aanvulling op de bijscholing over Vloeistoffen in TCG

De volgende onderdelen zullen worden belicht:

 • Wat wordt er in de Huang Di Nei Jing over Vuur gezegd.
 • De oorsprong van de Elementen vanuit de Trigrammen en Hexagrammen van de Yi Jing
 • Verschillen tussen Yin-Leegte Vuur (Yin Xu Fire) en Yin Vuur (Yin Fire)
 • Hoe Vuur zich uit in diverse pathologieën en ziektebeelden. Griep, koorts, huidaandoeningen, infecties, maar ook chronische ontstekingsreacties zullen de revue passeren.

TCG-therapeuten of 2e jaars TCG-studenten.

Tijd:
1 Dag van 10.30 tot 16.30 uur.

Financieel:
€130,- inclusief hand-out

Datum:
Zondag 7 januari 2024 van 10.30 tot 16.30 uur.

Locatie:
Zoetmeer: Einsteinlaan 10

snro-keurmerk-sa-nl.jpg   crkbo-instelling-300x207.jpg

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

 • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
 • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
 • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
 • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
 • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Aangevraagd bij Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

 • NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) code AT
 • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) voor 6 NAP in cat 1

nva-accreditatie.jpg    zhong-accreditatie.jpg