Menopauze & TCG

Bijscholingen

Uit peiling blijkt dat 65% van de vrouwen tussen de 40 en 60 jaar overgangsklachten ervaart. Bijna 20% heeft zelfs ernstige klachten.

Overgangsklachten kunnen behoorlijk variëren. De meest bekende zijn opvliegers, nachtzweten en slaapproblemen. Er zijn echter nog veel meer klachten die tijdens de overgang kunnen optreden. Hierbij is te denken aan stemmingswisselingen, migraine, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en depressiviteit, gewichtstoename, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie. 

De tekenen van de menopauze verschijnen wanneer de eierstokken minder gaan functioneren, de menstruatieactiviteit afneemt en uiteindelijk stopt, en de hormonenproductie van oestrogeen en progesteron afneemt.

Oosterse geneeskunde beschrijft de menopauze als een natuurlijk overgangsproces. Volgens de Chinese geneeskunde raken de Ren Mai en Chong Mai van vrouwen rond de leeftijd van 49 jaar Bloed Leeg en is de Nier Qi deficiënt. De menopauze begint wanneer de hoeveelheid Qi, Bloed en met name Nier Qi afneemt. Als fysiologische reactie hierop zet het lichaam de menstruatiecyclus stop om deze basissubstanties te kunnen sparen. Zodoende kunnen de hiermee bespaarde basissubstanties gebruikt worden om het lichaam sterk en gezond te houden. 

De klachten die tijdens de menopauze kunnen optreden zijn voor iedere vrouw anders. Aan de hand van een persoonlijke diagnose kan er door middel van acupunctuur en Chinese kruiden een effectief behandelplan worden samengesteld. TCG kan aanzienlijke voordelen bieden ter verlichting van diverse overgangsklachten.

Tijdens deze bijscholing wordt menopauze uitgebreid vanuit het perspectief van Chinese geneeskunde bekeken, maar ook de ‘westerse’ medische visie en methoden van behandeling worden besproken. Tevens is er aandacht voor lifestyle en voedingsadviezen. Na het volgen van deze bijscholing kun je direct toepasbare behandelprotocollen voor menopauze voor je eigen praktijk opstellen.

TCG-therapeuten of 2e-jaars TCG-studenten

Tijd:
1 Dag van 10.30 tot 16.30 uur.

Financieel:
€130,- inclusief hand-out

Datum:
Zondag 6 oktober 2024 van 10.30 tot 16.30 uur.

Locatie:
Zoetermeer: Einsteinlaan 10 en online

snro-keurmerk-sa-nl.jpg crkbo-instelling-300x207.jpg

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
  • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
  • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Andere Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

  • NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) code ATK
  • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) voor 6 NAPs in Categorie 1

nva-accreditatie.jpg   zhong-accreditatie.jpg