Cyclusregulatie vanuit de TCG

Bijscholingen

1 op de 3 vrouwen moet de normale dagelijkse activiteiten stoppen tijdens of rondom de menstruatie. Driekwart van de vrouwen heeft last van psychische klachten of ernstige vermoeidheid rondom de menstruatie. En maar liefst 85% van de vrouwen klaagt over pijn en/of krampen tijdens de menstruatie.

De menstruele cyclus vormt de basis van de vrouwelijke fysiologie. Afwijkingen in de cyclus zorgen voor verstoringen in de homeostase, oftewel het evenwicht, en kunnen tot verdere lichamelijke en/of geestelijke klachten leiden.  Ook het omgekeerde is het geval: lichamelijke en/of geestelijke instabiliteit laten vaak ook cyclusverstoringen zien.

Een gezonde cyclus is niet alleen van belang voor fertiliteit, maar ook voor de algehele gezondheid van lichaam en geest. Een gezonde cyclus maakt dat een vrouw minder kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf, en zich beter kan aanpassen aan veranderende omstandigheden (zowel geestelijke als lichamelijke uitdagingen).

De vrouw neemt een bijzondere plek in binnen de Chinese geneeskunde. Een bekende uitspraak uit een klassieke tekst is dat de behandeling van de vrouw moeilijker is, maar ook heel belangrijk. Dit onderstreept daarnaast ook dat de behandeling van vrouwen verschilt van die van mannen. Gelukkig wordt er ook in de westerse geneeskunde steeds meer aandacht besteedt aan de bijzondere fysiologie van de vrouw, denk hierbij aan de recente ontwikkelingen op het gebied van o.a. de cardiologie.

Tijdens deze nascholing gaan we in op hormonen en de cyclus (in begrijpelijke taal met duidelijke voorbeelden), de mogelijke verstoringen in de cyclus, én de bijzondere en andere benadering van de behandeling van vrouwen. Hierbij komen verschillende acupunctuur- en kruidenformules aan bod, zodat de opgedane kennis direct toepasbaar is in jouw praktijk. 

TCG-therapeuten of 2e jaars TCG-studenten

Tijd: 
10.30 tot 16.30 uur.

Financieel:
€130,- inclusief hand-out

Datum: 
zaterdag 19 oktober 2024 van 10.30 tot 16.30 uur.

Locatie:
Einsteinlaan 10, Zoetermeer en online

snro-keurmerk-sa.jpg  crkbo-instelling-300x207.jpg

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
  • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
  • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Andere Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

  • NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) code ATK
  • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) voor 6 NAP in cat 1

nva-accreditatie.jpg  zhong-accreditatie.jpg