Gynaecologie: Endometriose

Bijscholingen

Deze bijscholing over de behandeling van endometriose is een losse dag in de serie over gynaecologie. De westerse kijk op deze vaak heel laat gediagnostiseerde ziekte wordt besproken en je krijgt inzicht in de behandelprotocollen. Uiteraard wordt de Chinese differentiatie en behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden uitgebreid toegelicht.

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose, wat neerkomt op zo’n 176 miljoen vrouwen wereldwijd. Toch is deze aandoening niet algemeen bekend, sterker nog, veel vrouwen hebben er nog nooit van gehoord.

De symptomen van endometriose bestaan onder andere uit een pijnlijke menstruatie, pijnlijke ovulatie, pijn bij het vrijen, hevige menstruele bloedingen, vermoeidheid, en infertiliteit of verminderde fertiliteit. (er wordt zelfs beweerd dat 30-50% van alle gevallen van infertiliteit veroorzaakt wordt door endometriose).

Mede doordat vrouwen (maar ook artsen!) pijnklachten tijdens of rondom de menstruatie min of meer normaal zijn gaan vinden, duurt het lang voordat er een verder onderzoekstraject wordt gestart. Dit resulteert in een jarenlange periode vanaf de eerste symptomen tot de uiteindelijke stelling van de diagnose en een daarbij behorende behandeling.

 

Tijdens deze bijscholing wordt endometriose uitgebreid vanuit het perspectief van de Chinese Geneeswijze bekeken. Maar ook de 'westerse' omschrijving en de protocollen voor behandeling van de aandoening worden besproken. Dit omdat het niet alleen belangrijk is om endometriose als ziektebeeld middels acupunctuur en kruiden te kunnen behandelen, maar ook om de veel voorkomende bijwerkingen van reeds voorgeschreven westerse medicatie te kunnen herkennen en reduceren. Ook is er aandacht voor lifestyle en voedingsadviezen, waardoor je na het volgen van deze bijscholing een direct toepasbaar behandelprotocol voor je eigen praktijk kunt opstellen.

TCG-therapeuten of 2e jaars TCG-studenten.

Tijd:
1 Dag van 10.30 tot 16.30 uur.

Financieel:
€130,- inclusief hand-out

Datum:
Zondag 1 december 2024 van 10.30 tot 16.30 uur.

Locatie:
Zoetermeer: Einsteinlaan 10 en Online

snro-keurmerk-sa.jpg crkbo-instelling-300x207.jpg

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
  • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
  • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Andere Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

  • NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) code ATK
  • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) voor 3 NAP in cat 1 en 3 NAP cat 2A (WM)

Andere Beroepsverenigingen:

  • NWP

nva-accreditatie.jpg  zhong-accreditatie.jpg