Acupunctuur Advanced

Opleidingen - Acupunctuur

Na een acupunctuur-opleiding ben je gediplomeerd therapeut en kan je, op basis van een goede diagnose, een gerichte acupunctuur-behandeling geven. De praktijk blijkt echter vaak weerbarstiger dan de theorie; iedere therapeut loopt op een gegeven moment tegen de grenzen van zijn technische kunde aan en tegen problemen die nauwelijks op de behandeling reageren. Wil jij effectiever leren behandelen en cliënten met complexe klachten helpen? Dan is deze vervolgopleiding de juiste keuze voor jou.

In een tiental lessen krijg je verdieping in de toepassing van de Shao Yao naaldtechniek. Breid je je arsenaal aan moeilijke punten uit die je kunt prikken. Krijg je meer inzicht in het gebruik van Nei Jin (interne kracht) tijdens het prikken en vergroot je je praktische anatomische vaardigheden. In de laatste lessen breng je al het geleerde samen en ga je dit toepassen op een viertal topic’s om te komen tot een effectievere behandeling. Voor twee van deze topics leer je hoe twee extra behandeltechnieken, ooracupunctuur en electroacupunctuur, praktisch ingezet kunnen worden. Vervolg je reis van leerling naar expert.

Het is ook mogelijk om lessen uit deze opleiding apart te volgen. Deze vind je bij Acupunctuur Bijscholingen. Alleen bij het volgen van alle 10 de lessen wordt het certificaat ‘Acupunctuur Advanced’ uitgereikt.

Acupunctuur Advanced bestaat uit de volgende lessen:

Les 1 t/m 3: Anatomie en Anatomie in Vivo
Les 4: Shao Yao Naaldtechniek
Les 5: Nei Jin (Interne kracht)
Les 6: Moeilijke punten prikken
Les 7 t/m 10: Topic’s
 

Les 1 t/m 3: Anatomie en Anatomie in Vivo
De anatomie van alle grote gewrichten en de wervelkolom wordt behandeld. Alle belangrijke structuren binnen deze gewrichten worden, zoveel mogelijk, op verschillende proefpersonen gelokaliseerd. Vanuit de anatomie wordt er een stap gemaakt naar veel voorkomende westerse pathologie waarbij er een relatie wordt gemaakt naar TCG. Tijdens Anatomie in Vivo wordt de koppeling gemaakt naar de puntlokalisatie.

Om deze doelen te kunnen behalen is het noodzakelijk dat je anatomische kennis goed is. Je dient ook de stap te kunnen zetten van anatomie 2D naar 3D dus naar het daadwerkelijk kunnen lokaliseren van structuren op het lichaam. Dit is alleen mogelijk door veel te oefenen en feedback hierop te krijgen.

Les 4: Shao Yao
Een effectieve acupunctuur behandeling behoeft geen speciale technieken, geen trucjes en foefjes. Zolang de basis van je acupunctuurtechnieken goed is ben je verzekerd van een effectieve behandeling. 

De drie pijlers waaruit deze basis bestaat zijn:
1. goede naaldtechnieken
2. exacte puntlokalisatie
3. juiste selectie en combinatie van punten die leiden tot een effectieve acupunctuurformule.

Tijdens deze bijscholing wordt er gefocust op de eerste pijler, een goede naaldtechniek. In China is DeQi (arriveren vban Qi op de naald) onontbeerlijk. De naaldtechniek die wordt aangeleerd is de Shao Yao Methode. Deze naaldtechniek kenmerkt zich door een pijnloze naaldinsertie, subtiele naaldmanipulatie en een lichte, comfortabele naaldsensatie (DeQi) met significante therapeutische effecten. Deze methode leent zich uitstekend voor Westerse patiënten, die vaak gevoeliger zijn voor de sterke sensatie die Chinese Acupunctuur kan geven.  

Les 5: Nei Jing

Maak een start om interne kracht te begrijpen om dit toe te passen bij je naaldtechnieken, massagetechnieken of krijgskunsttechnieken. Leer Qi te verzamelen, te sturen, te voelen en toe te passen!

Les 6: Moeilijke punten prikken
Tijdens de acupunctuur-opleiding en in de praktijk komen vele acupunctuurpunten aan bod, vanzelfsprekend de belangrijkste en meest gebruikte punten. Sommige punten echter zijn wel belangrijk maar omwille van hun ligging wat spannender om te prikken. Zo zou het kunnen dat je na een poosje in je praktijk vaststelt dat je vaak dezelfde punten prikt op de benen en de armen.

Heb je de wens om met zelfvertrouwen ook de wat minder voor de hand liggende punten aan je repertorium toe te voegen? Dan is deze nascholingsdag een uitstekende kans dit waar te maken. Onder begeleiding en in een rustige omgeving ga je voorzichtig (xiǎo xīn) en daadkrachtig (dà dǎn)  praktisch oefenen.

Les 7 t/m 10: Topic’s
Tijdens deze laatste 4 lessen komen alle bovenstaande opgedane kennis en vaardigheden samen rondom een 4 tal topic’s. Daarnaast zal er tijdens deze lessen veel aandacht zijn voor het verbeteren van de diagnostische kennis en wordt er gebruik gemaakt van ooracupunctuur en electroacupunctuur als nieuwe behandeltechnieken.

De volgende topic’s zullen worden behandeld: 

1. Stoppen met roken en afvallen
Als acupunctuur ergens bekend voor is in Nederland dat is het wel voor de behandeling van stoppen met roken of afvallen. Echter tijdens de acupunctuuropleidingen wordt hier weinig tot geen tijd aan besteed. Na deze lesdag kun je ook deze hele groep cliënten met succes behandelen. Naast diagnostiek en het behandelen van een aantal casussen zal tijdens de les ook ruim aandacht besteed worden aan ooracupunctuur die bij deze klachten heel goed gebruikt kan worden.

2. Sportblessures
Tijdens deze dag zullen 5 veel voorkomende sportblessures worden behandeld. Hierin wordt kort aandacht besteed aan de Westerse pathologie en zal er dieper op in worden gegaan hoe we hier Chinees naar kijken. Het tweede deel van de dag zal er praktisch worden geoefend door middel van casussen.

3. Verlammingen
Deze dag zal in het teken staan van verlammingsverschijnselen. Hierbij is te denken aan uitval na een CVA maar ook bijvoorbeeld facialis parese. Tijdens deze dag wordt er vanuit de Chinese geneeswijze gekeken naar mogelijke oorzaken hier van. Ook wordt er aandacht besteed aan electro-acupunctuur specifiek gericht op deze klachten. Daarnaast zal er door middel van casussen worden geoefend met de diagnostiek. Het het laatste deel van de dag wordt besteed aan praktijk. In dit deel zal ook met de electroacupunctuur worden geoefend.

4. Depressie
Tijdens deze dag zal depressie vanuit meerdere invalshoeken uit de TCG worden benaderd en zullen specifieke gevallen zoals postnatale depressie en ouderdomsdepressie uitgebreid worden behandeld. Daarnaast zal er worden geoefend met diagnostiek en het opstellen van behandelplannen aan de hand van een aantal casussen. Het laatste deel van de lesdag zal gebruikt worden voor praktijk.

Acupuncturisten

Tijd:
10 Dagen van 10.30 tot 16.30 uur.

Financieel:
€1175,- inclusief hand-out

Datum:

Les 1 Vrij 11-10-2024
Les 2 Za 12-10-2024
Les 3 Vrij 08-11-2024
Les 4 Vrij 29-11-2024
Les 5 Zo 11-01-2025
Les 6 Vrij 07-02-2025
Les 7 Zo 02-03-2025
Les 8 Zo 06-04-2025
Les 9 Zo 25-05-2025
Les 10 Zo 14-06-2025

Locatie:
Zoetermeer: Einsteinlaan 10 

snro-keurmerk-sa-nl.jpg   crkbo-instelling-300x207.jpg

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
  • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
  • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Andere Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

  • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde)

nva-accreditatie.jpg  zhong-accreditatie.jpg