Vanuit Texel bij Bo Yi studeren

Eefje, kun je jezelf voorstellen?
Wie ben je, waar woon je en wat doe je zoal?
Ik ben Eefje Aalberts, 46 jaar en geboren in Den Helder. Ik woon sinds 5 jaar op Texel met mijn partner. We hebben geen kinderen, maar wel 2 honden; onze Amerikaanse Akita Inu’s, Onyx en Miko.

Kijk eens aan, helemaal op het mooie Texel!
Je hebt je ingeschreven voor de studie Chinese Kruiden bij Academie Bo Yi en je zal hiervoor dus veel moeten gaan reizen; wat heeft je voor Bo Yi doen kiezen?
Reizen moet ik toch en vanaf Den Helder is Zoetermeer maar 1,5 uur rijden.
Verder verkies ik westerse boven Chinese docenten, die spreken meer mijn taal. Binnen de kruidenopleidingen spreken de inhoud, de uitstraling en de docenten van Academie Bo Yi mij het meest aan. Verdieping en toepasbaarheid van de geleerde stof is wat ik zoek, en dat lijkt Bo Yi me te kunnen bieden. Bij Academie Bo Yi heb ik een aantal bijscholingen van Loed gevolgd en ik vind zijn kennis heel inspirerend en verdiepend.

Ja, dat je moet reizen is een feit. Afstand is natuurlijk ook relatief; hier heeft Loed recent nog een blog over geschreven Tijd of kwaliteit
Erg tof dat je zo bewust voor de kwaliteit van Academie Bo Yi kiest.
Ben je nu op Texel al actief in de Traditionele Chinese Geneeskunde?
Op Texel werk ik bij ‘Lijf en Visie’ als fysiotherapeut en acupuncturist. In mijn vorige woonplaats Veenendaal heb ik een eigen acupunctuurpraktijk gehad, in combinatie  met een vaste baan.
Het meest geïnteresseerd ben ik in de ‘minder voor de hand liggende routes’; iets met mensen, iets anders. Ik houd van diepgang; hoe zit het echt? Daar kun je dan ook alle kanten weer mee op. Meer de praktische zoals fysiotherapie, of juist meer complementair met acupunctuur, voedingsadvies, supplementen en westerse kruiden. Op dit moment verdiep ik me ook in het sjamanisme.
Ik heb diverse cursussen gevolgd in westerse kruiden en met de oogst uit onze tuin maak ik allerlei huismiddeltjes voor eigen gebruik. Daarbij komt ons beider lab-achtergrond goed van pas.

Kijk, je bent dus al wat jaartjes actief als acupuncturist, mooi dat je je nu gaat verrijken met de Chinese kruidenleer.
Ben je oorspronkelijk opgeleid tot laborante?
Ja, ik ben ooit afgestudeerd als laborant, mijn afstudeerrichting was Biochemie. Tijdens de opleiding vond ik vooral de medische onderwerpen interessant. De vakken als parasitologie, farmacologie en biochemie boeiden me enorm. Het lab-werk lag me echter totaal niet want ik wil met mensen werken. Vaktechnisch ben ik hier dus niet mee doorgegaan.
Vervolgens ben ik in de IT terechtgekomen, alwaar ik ‘het’ ook niet kon vinden.
Tijdens een reorganisatie ben ik hier ontslagen en me gaan omscholen tot fysiotherapeut. Vlak daarna startte ik met de studie acupunctuur bij TCMA. Toen pas voelde ik dat ik eindelijk op de goede weg was.

Je hebt dus al een aardige loopbaan achter de rug. 
Enorm gaaf en wat heerlijk dat jullie de ruimte en vrijheid hebben om jullie dromen na te jagen!
Wat is voor jullie de reden geweest om naar Texel te verhuizen?
We zijn op Texel gekomen omdat we hier een huisje met wat grond konden kopen en we onze wens om meer zelfvoorzienend te worden konden uitproberen. We hebben een perceel van 3000m2 met een grote schuur, een moestuin, veel bomen en struiken die allen bedoeld zijn om eetbaar goed op te leveren, en er komt deze zomer een grote kas. Dit allemaal volgens het concept van Permacultuur. Hierin houd ik me vooral bezig met het eten en de kruiden. Alles wat genezend, of voedend is vind ik interessant. Vooral het ‘zelfredzaam zijn’ boeit me enorm.

Mooi, duidelijke en sterke motivatie Eefje.
Ik ben nog benieuwd naar hoe je bij Academie Bo Yi terecht bent gekomen.
Ik ken Bo Yi van collega's die de opleiding kennen of gedaan hebben en ik heb zelf een aantal bijscholingen bij jullie gevolgd. Ik heb recent de open inloop bezocht en een goed gesprek daar trok me over de streep om in te schrijven.

Ben je van plan om zelf dan ook kruiden te gaan kweken op jullie landgoed en die therapeutisch in te zetten?
Dit wil ik zeker gaan proberen ja, in ieder geval voor eigen gebruik. Wie weet waar dat me weer brengt. Eerst maar de stof eigen maken, en bovendien is er een fantastische Natuurapotheek. Als laborant weet ik dat het doseren en maken van preparaten erg lastig is. Dit komt voornamelijk door het moeilijk te meten gehalte aan inhoudsstoffen bij producten uit eigen tuin, maar ik ga er zeker mee hobbyen. Ik heb nog een koperen destillatieketel in een doos staan. Die moet ik toch eens gaan gebruiken…. Nou ja, en al die andere spullen ;-)!

Ha ha…dat lijkt me erg verstandig, probeer het eerst maar eens lekker zelf.
Zorg wel dat je niet groen en blauw op de academie aankomt.
Ik wil je bedanken voor je dit leuke gesprek en wens je alle gewenste diepgang tijdens je leertraject bij Academie Bo Yi.

Terug