Interview met kruidenstudent Wilco

Hey Wilco, 
Hoe ben je zo in de TCG terechtgekomen, wat is je achtergrond?
Ik ben op 30-jarige leeftijd, tijdens mijn werk als werkenadministrateur in een weg- en waterbouw bedrijf, begonnen met een studie sportmassage. Dit was voor mij al heel wat om te doen, maar de interesse in het menselijk lichaam heb ik altijd al gehad. Na deze opleiding heb ik diverse vervolgcursussen gevolgd, met Shiatsu als laatste. Doordat mijn buurvrouw acupuncturist is, werd mijn interesse gewekt in dit specialisme en ben ik me gaan oriënteren op de TCG-opleiders in Nederland. Zo kwam van het een het ander. Na een, voor mij, flinke studie heb ik mijn diploma gehaald en vond ik het wel even welletjes voorlopig.
Na een periode van opladen en ervaring opdoen, ben ik verschillende nascholingen gaan volgen, vooral op het gebied van de Dr. Tan-methode. Ik heb veel mooie dingen geleerd van Kris Oosting bij Qing Bai. Nu zou je denken: genoeg gestudeerd, maar nee hoor, ik ging naar Overijssel voor een 4-jarige opleiding Neuromusculair Triggerpoint Therapeut, en zo ontmoette voor mij oost en west elkaar weer.

Je komt dus uit een totaal ander vakgebied en hebt een aardig traject afgelegd. Mooi ook dat voor jou oost en west elkaar hebben ontmoet via de Neuromusculair Triggerpoint Therapie, wat ‘triggert’ jou vooral in deze therapievorm?
Het is en prachtige aanvulling, voornamelijk omdat je heel veel leert over anatomie en fysiologie. Een voorbeeld hiervan is een patiënt die met nekpijn komt en slecht kan draaien en knikken. Je kunt je dan op de nek concentreren, maar dit kan ook uit een eerder opgelopen schouderblessure zijn ontstaan (oorzaak en gevolg). Ik vind het eigenlijk een must dat men de anatomie kent voordat er überhaupt een naald wordt gezet.

Een schitterende aanvulling, zeker voor acupuncturisten. Daar heb je natuurlijk een punt! Het is voor onze studenten Acupunctuur dan ook zéér aan te raden om Tuina voor Acupuncturisten te volgen. Daarna kan eventueel de 1-jarige specialisatie Tuina Advanced worden gevolgd.  Hier behelst anatomie een aparte module van maar liefst 4 dagen!
Nu volg je bij Academie Bo Yi de studie Chinese Kruiden; was dit nog de ‘missing link’ in je praktijkvoering?
Zeker weten! Ik was een beetje zoekende, op zoek naar verdieping in mijn vak.
Nou, dat heb ik gevonden bij Academie Bo Yi, er is écht een wereld voor mij opengegaan. 
Mijn complete manier van werken, zowel bij de diagnostiek als bij de behandeling zelf, ben ik héél anders gaan bekijken.
We zijn natuurlijk pas afgelopen september gestart, maar door de kennis en kunde die ik tot nu toe heb opgedaan tijdens de lessen, kijk ik al veel breder en dieper.
De studie is een enorm mooie combinatie van theorie- en praktijklessen, echt een verademing!

Kijk, dat is goed om te horen!
Gaaf dat het al zo direct toepasbaar is, dat is namelijk ook de insteek van de opleiding Chinese Kruiden bij Academie Bo Yi. 
Wat is de reden geweest dat je Chinese kruiden bent gaan studeren?
Tijdens de eerste lockdown had ik ineens zoveel vrije tijd, dat ik na 7 jaar praktijkvoering wel een kruiden opleiding wilde gaan doen. Ik had ook het gevoel dat ik stil stond in mijn ontwikkeling en nog lang niet alles beheers. Neem bijvoorbeeld polsdiagnostiek dat is echt wel een dingetje, en die puzzelstukjes beginnen nu wat op hun plek te vallen.

Je hebt dus gekozen voor de opleiding Chinese Kruiden, wat heeft je uiteindelijk doen besluiten om dit bij Academie Bo Yi te doen? 
Dat was in eerste instantie puur toeval, bij andere opleiders kon ik pas in 2021 beginnen en ik zag op social media veel van collega’s die hoog opgaven over de opleiding Chinese Kruiden bij Academie Bo Yi. Dan ga je toch maar eens op de site kijken en lees je de slogan; ‘stap in de trein die Bo Yi heet.’ Dat heb ik gedaan en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Alles wat ik nu leer is een enorme verrijking voor mijn praktijkvoering, ik kijk nu gewoon héél anders naar de klachten van mijn cliënten.

De meerwaarde is direct merkbaar dus, geweldig! 
Hoe bevalt Academie Bo Yi vergeleken met de andere opleidingsinstituten waar je de afgelopen jaren een opleiding hebt gevolgd?
Dat vind ik lastig om te zeggen, nu ik bij Academie Bo Yi studeer ben ik al een stuk verder dan toen ik net begon, waardoor ik toch al wat meer bagage heb.
Wat ik wel écht top vind aan Academie Bo Yi zijn de praktijklessen. In het begin sta je stijf van de zenuwen als je voor de klas een anamnese doet, maar ook dat went. Geen vraag is dom en ze helpen je, en sturen je bij waar nodig. Dat maakt het, dat je je na een aantal keren op je gemak voelt en al meer de goede vragen gaat stellen, om zo een scherpere diagnose te kunnen stellen.

Dat klinkt goed Wilco, je hebt me bijna overgehaald om ook aan de studie Chinese Kruiden te beginnen ;-).
Hoe ervaar je de opleiding inhoudelijk en is het goed in te passen in je drukke praktijkschema?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit zo hard gestudeerd heb. Ik werd in het begin écht knettergek van al die namen en formules, maar zoals de docenten ons beloofden, het komt echt goed (Ja natuurlijk!! Zeiden wij dan in koor). Ik moet zeggen, na het eerste examen goed afgerond te hebben, het komt ook écht goed, hoewel we nog heel wat moeten leren. Door de week maak ik zo veel mogelijk tijd om te studeren, maar in het weekend maak ik veruit de meeste meters. Dit is ook wel écht noodzakelijk, want anders komt het er gewoon niet in, en ga ik hopeloos achterlopen. 
Herhaling is de kunst! Ik hoop in juni het eerste jaar goed af te ronden.

Het klinkt enorm interessant Wilco. Pittig, maar supermooi. Ik word steeds warmer!!
Kan je al een opgedane wijsheid met ons delen, eentje die je al toepast in je praktijkvoering?
Jazeker, in deze COVID 19-tijd zijn er veel mensen met reuk- en smaakverlies die veroorzaakt kan worden door Dampvorming in de middelste warmer. Door deze Damp is het niet mogelijk voor de geur- en smaakstoffen om de zintuigen te bereiken. Daar heb ik in overleg met mijn kruidendocent een kruidenformule op uitgewerkt en voorgeschreven, en dat heeft tot nu toe al bij 5 patiënten schitterende resultaten opgeleverd.

Nou heb je me, ik ga me ook inschrijven ;-)!!
Heb je het idee dat de COVID 19-situatie je studie erg heeft beïnvloed?
Ik miste heel erg het contact met mijn docenten, je hebt op de academie natuurlijk veel meer interactie met elkaar. Ook mijn collega studenten heb ik enorm gemist want je leert ook écht veel van elkaar, en het is natuurlijk een stuk gezelliger. Een anamnese kun je prima online doen, maar de pols- & tongdiagnose, twee zéér belangrijke delen van de diagnostiek, hebben we ruim 4 maanden niet kunnen oefenen en dat is wel erg jammer.

Héél begrijpelijk Wilco, dat krijgen we van meer studenten te horen.
Aan de ene kant natuurlijk een groot compliment dat studenten het gezellig vinden en graag fysiek naar de academie komen, aan de andere kant is het erg vervelend dat we hiertoe verplicht zijn geweest.

Het meest vervelende is nog, maar dat weet je pas als je weet wat je mist, dat je tijdens de lunchpauze nooit de kookkunsten van Gene hebt mogen ervaren……
Alleen daarvoor al zou je een opleiding willen gaan volgen bij Academie Bo Yi ;-)!
Hopelijk mogen we ook hem snel weer in levenden lijve ontmoeten.
Wilco, ik wil je enorm bedanken voor dit inzicht in jouw studie-ervaring bij Academie Bo Yi!
Heel veel plezier en succes nog de laatste maanden van dit eerste jaar Chinese Kruiden.

Terug