Chinese Voetmassage (voorjaar)

Cursussen - Beweging

In China is het heel gewoon om je voeten regelmatig te laten masseren. Volgens de Chinese geneeskunde bevinden zich op de voeten reflexzones die verbonden zijn met de orgaansystemen. Door het masseren van deze zones worden de functies van de orgaansystemen gestimuleerd en geharmoniseerd. Dit heeft een preventieve werking en zorgt daarmee voor een betere gezondheid.

In deze bijscholing/cursus leer je Chinese voetmassages te geven en leer je waarom deze goed zijn voor een betere gezondheid. Wie de aparte eindtoets met goed gevolg afrondt kan als gecertificeerd Chinees Voetmasseur aan het werk. Dit kan bijvoorbeeld in wellnesscentra, bij bedrijven of als zelfstandige.

De cursus
De driedaagse cursus bestaat uit drie cursusdagen die om de twee weken gegeven worden. Elke les is van 10.30 uur tot 16.30 uur. De lessen bestaan voor een groot deel uit het oefenen van Chinese massagetechnieken.

Tijdens het theoriedeel van de lessen worden de Chinese reflexzones, die zich op de voeten bevinden, uitgelegd. Tevens leggen we de link tussen deze reflexzones en de desbetreffende orgaansystemen door middel van Qi en de meridianen.

In het praktijkdeel wordt met name aandacht besteed aan de Chinese massagetechnieken en de Chinese voetmassageprotocollen. In de cursus wordt 20% van de tijd besteed aan theorie en 80% van de tijd aan praktijk. De cursus wordt gegeven door docenten die allen ervaren Tuina-therapeuten zijn.

Theorie
De Chinese reflexzones op de voet worden uitgebreid besproken. Daarnaast wordt er kennis gemaakt met enkele belangrijke basisbegrippen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Vervolgens wordt de link gelegd tussen de reflexzones en de Chinese orgaansystemen. U leert de basis van persoonsgericht kijken (Volte/Leegte) wat essentieel is bij het geven van een Chinese voetmassage.

De volgende thema’s worden in de cursus behandeld:

 • Introductie TCG en Tuina
 • Theorie van Yin en Yang
 • Qi: allesomvattende energie
 • Chinese voetreflexzones
 • Introductie ZangFu (Orgaansystemen)
 • Introductie meridiaanverloop: de 6 meridianen van het been
 • Persoonsgericht kijken: Volte/Leegte (BaGang)

Praktijk
Tijdens de lessen leer je de verschillende Chinese voetmassagetechnieken. Vervolgens leer je deze in bepaalde combinaties (protocollen) toe te passen om te komen tot verschillende adequate voetmassages. Voor een juiste Chinese voetmassage leer je daarnaast welke massagetechnieken je moet toepassen op de verschillende voetreflexzones om het beoogde resultaat te behalen. Aan de hand van geleerde theorie en praktijk ben je in staat om een passende en doeltreffende Chinese voetmassage uit te voeren.

De volgende vaardigheden worden in de cursus behandeld:

 • Verloop van de 6 been-meridianen
 • Lokalisatie van de Chinese voetreflexzones
 • Correcte werkhoudingen
 • 9 Chinese massagetechnieken
 • 2 Chinese voetreflexmassage protocollen (30 min. en 45 min.)
 • Leren masseren en het geven van een adequate persoonsgerichte Chinese voetmassage

Studiemateriaal
Tijdens de lessen maken we gebruik van onze eigen, zeer uitgebreide Nederlandstalige syllabus, die geheel geïllustreerd is met kleurenfoto’s. Dit ter verduidelijking van de verschillende Chinese massagetechnieken. Op onze website staan instructievideo’s van de Chinese massagetechnieken en van de Chinese voetmassage protocollen.

Eindtoets en certificering
Na het volgen van de cursus kan je je laten certificeren door middel van een eindtoets. Cursisten moeten 100% van de lessen aanwezig zijn geweest. Tevens dient de cursist minimaal 20 voetmassages aan 20 verschillende klanten te hebben gegeven. Bij een voldoende resultaat van zowel de theorietoets als de praktijktoets wordt het certificaat ‘Chinees Voetmasseur’ uitgereikt.

Geïnteresseerden in Chinese voetmassage
TCG-studenten en -therapeuten die Chinese voetmassage willen leren.

Tijd:
3 lesdagen van 10.30 tot 16.30 uur.

Financieel:
€325,- inclusief syllabus, exclusief eindtoets (01-07-2023). Kosten eindtoets: € 75,

Data: 3 zaterdagen van 10.30 tot 16.30 uur.

zaterdag 10-05-2025
zaterdag 17-05-2025
zaterdag 31-06-2025

Locatie:
Zoetermeer: Einsteinlaan 10

snro-keurmerk-sa-nl.jpg  crkbo-instelling-300x207.jpg

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

 • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
 • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
 • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
 • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
 • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

 • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) voor 18 NAP in cat 3

zhong-accreditatie.jpg