Zomergerecht

Met het warme weer van de afgelopen periode is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Dit gerecht kan zowel koud als warm gegeten worden en is daarom ideaal voor deze warme dagen maar dus ook voor minder warme dagen wanneer het warm gegeten wordt. De zee-producten in dit gerecht zijn koelend en rijst verzorgt de vochthuishouding in het lichaam.

De basis van het gerecht bestaat uit rijst en adukibonen. Beide zijn licht verteerbaar en de ui met zijn licht scherpe smaak ondersteunt de spijsvertering.

Voor 2 personen:
1 gerookte makreel
2 el sesamolie
2 strengen (of 3 tl gesnipperd) zeewier (wakame)
50 gr rijst (kooktijd afhankelijk van de soort rijst)
50 gr gedroogde adukibonen (nacht weken, kooktijd 45 – 60 min)

Voor de marinade:
50 ml soja saus
50 ml water
25 ml rijstazijn
20 gr suiker
Sap van ½ limoen

Bereidingswijze
Voorbereiding dag te voren: de gedroogde adukibonen weken (en eventueel de ui marineren)

Begin met de marinade omdat de ui minimaal 1 uur moet marineren. Voeg alle ingrediënten van de marinade samen, behalve het sap van de limoen, en breng deze aan de kook. Laat het afkoelen en voeg dan het limoensap toe. Schil de ui, halveer deze en snijd, uitgaande van een middelgrote ui, elke helft in 8 partjes. Ze mogen max 1 cm dik zijn, anders worden de stukken te dik en zijn ze te overheersend qua smaak. Leg de ui in het mengsel en laat deze minimaal 1 uur tot maximaal 1 dag marineren.

Was de rijst tot er geen troebel water meer afkomt, breng het aan de kook met 1 vingerkootje water boven de rijst. Zet de rijst zodra het kookt op een laag vuur tot de rijst is droog gekookt. Kook tegelijkertijd de adukibonen volgens de aanwijzing op de verpakking.

Wakame komt vaak in 2 vormen voor: als strengen en gesnipperd. In beide gevallen zwellen ze 3 à 4 keer qua volume wanneer ze geweekt worden. Laat de wakame 5 tot 10 minuten weken en snijd het in reepjes wanneer je strengen gebruikt.

Maak de makreel schoon en snijd deze in stukken.

Voeg 2 minuten voor de rijst klaar is de adukibonen toe. Voeg het zeewier ook toe en roer het om. Laat alles 2 minuten op temperatuur komen. Giet een scheut sesamolie over de rijst, meng het en verdeel het over 2 kommen. Wanneer je het koud wilt eten laat je het afkoelen tot de gewenste temperatuur. Leg tenslotte een paar partjes ui en de makreel boven op de rijst. De marinade kan naast de kommen worden gezet om er overheen te lepelen voor extra smaak wanneer gewenst.

(je kunt ervoor kiezen om bij gebrek aan tijd voorgekookte adukibonen uit een pot te gebruiken en snelkookrijst. Bedenk wel dat deze dan niet de werking hebben die hierboven beschreven staat)

Terug