Zure hete soep

Het frisse groen spuit weer de grond uit dus het is tijd voor een lentegerecht. In de lente proberen we in het eten een goede balans te vinden tussen de eigenschappen van de zure smaak die bij de lente hoort en de energetica van het seizoen. Het gaat hier om de naar boven en naar buiten gerichte energie van de lente en de naar binnen gerichte en samentrekkende energie van zuur.

Het lijkt tegenstrijdig om deze twee eigenschappen in één gerecht te stoppen. Het is echter een zeer gebruikelijke methode binnen de traditionele Chinese geneeswijze. Door ze te integreren in een gerecht, heb je beide effecten, zonder dat één de overhand krijgt.

De tomaten en Chinkiang azijn zijn beide zuur, zijn naar binnen gericht en versterken de Lever. De witte peper, de lente ui en de warme soep brengen de energie met name naar buiten en omhoog. De groentebouillon, het ei en de paddenstoelen vormen de neutrale basis voor alle ingrediënten. Wanneer de voorkeur uit gaat naar een volledig veganistische versie kan het ei worden weggelaten en bijvoorbeeld tofu worden gebruikt. Omdat het ei wordt gebruikt om de soep te binden is het goed om een andere vorm van bindmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld arrowroot. Gebruik dit bijvoorkeur in plaats van maïzena of bloem omdat arrowroot ook naar boven en naar buiten gericht is.

Ingrediënten:
Tomaten 250 gr
Champignons 150 gr
Lente-ui, 1 bosje
Groentebouillon (WUPS), of bouillonblokjes
Ei 1
Enoki 100 gr
Sojasaus
Chinkiang azijn (alternatief: balsamico azijn)
Witte peper

Breng voor de groentebouillon 1 ½ liter water aan de kook, doe daar 750 gram gesneden W(ortel), U(i), P(rei), S(elderij) in en houd het gedurende 1 uur tegen de kook aan. Breng de bouillon op smaak met zout. Gebruik je bouillonblokjes maak dan 1 liter water op smaak.

Zoek goede tomaten, in de lente zijn deze moeilijk te vinden. Ingeblikte tomaten kunnen hier uitkomst bieden, maar zoek daarvoor in de bio-winkels naar blikken. Hier zitten geen BPA’s in en de toegevoegde stoffen zijn tot een minimum beperkt. Snijd de tomaten fijn, snijd de champignons in plakjes en snijd de enoki ongeveer halverwege de steel af om ze goed los te krijgen, anders blijft het grootste deel als een klont aan elkaar zitten. Snijd het bladdeel van de lente-uit los van de steel, snijd de steel in stukken van 2 à 3 cm lang en laat deze kort mee koken met de soep. Snijd het blad van de lente-uit in dunne ringen.

Zeef de bouillon en breng deze op smaak met de witte peper, de sojasaus en de azijn. Breek het ei in een kom, klop het en meng het door de bouillon. De soep moet vrij snel klaar zijn na het toe voegen van het ei, anders wordt het ei taai.Voeg de champignons toe en laat ze 3 minuten mee trekken. Voeg de enoki’s en de ringetjes lente-ui toe. Breng de lentesoep zo nodig op smaak met extra sojasaus, witte peper en azijn.

Indien je gebruik maakt van tofu en arrowroot ter vervanging van het ei;

Snijd de stukken tofu in reepjes en voeg deze toe samen met de stukken lente-ui. De arrowroot wordt als laatste toegevoegd. Hiervan heb je 1 à 2 eetlepels nodig om de soep voldoende te binden.

Eetsmakelijk

Job

Terug