Een van de leukste aspecten van Chinese geneeskunde is hoe anders je naar de wereld gaat kijken. Dit proces gaat op mijn eigen tempo gestaag door. Nu ik de hele dag hiermee bezig ben ervaar ik, met hulp van anderen, een verdieping in de toepassing van Yin en Yang. Graag deel ik een voorbeeld hiervan over het huidige economische systeem, gegoten in Yin en Yang.

Tot 1971 was elke dollar gekoppeld aan een hoeveelheid goud. Valuta kun je zien als iets wat moet stromen ofwel Yange energie. Goud wordt gedolven uit de aarde en kun je zien als Yinne energie. Yin en Yang waren tot 1971 in balans. 

Met het loslaten van de goudstandaard in 1971 was er niets meer wat de Yange energie kon ankeren. De centrale banken zijn de laatste jaren enorme hoeveelheden valuta aan het bijdrukken zonder dat er een onderpand is. Wat gebeurt er als Yang en Yin uit elkaar gaan? In dit geval zal het economische systeem eindigen.

Ons huidige economische systeem is gebaseerd op exponentiële groei (Yang) en is gestoeld op meer spullen produceren en verkopen. Om dit systeem in stand te houden heb je oneindig veel grondstoffen (Yin) nodig. Iedereen weet dat veel van de grondstoffen die we gebruiken eindig zijn.

Niets in de natuur heeft een oneindige groei. Iets wordt geboren, groeit tot zijn maximum en zal sterven, vergaan en opnieuw een vorm vinden. Een manier om naar groei en afname te kijken is volgens de zes Qi;

Dit systeem laat zien dat tijdens de Yinne tijd (winter) er altijd een sprankje Yang (warmte) aanwezig is. Hoe moet anders de winter overgaan naar de lente? Je hebt hiervoor de beweging van Yang nodig om het Yin in beweging te zetten. Als de Yinne energie stil zou blijven staan zou het altijd winter blijven. 

In het Yang van de zomer zit het koude Yin verborgen om het Yang niet door te laten schieten en de warmte naar een kookpunt te brengen. Zowel Yin als Yang is altijd aanwezig in meer of mindere mate om zo balans te houden.

Je zult binnen enkele jaren zien dat het huidige economische systeem (voornamelijk Yange exponentiële groei, waarbij we de Yinne aardse grondstoffen uitputten) gaat veranderen. We gaan naar een meer circulaire economie waarin we meer grondstoffen gaan. Sommigen visualiseren het nieuwe systeem als een donut, anderen als het Yin-Yang-symbool. De overeenkomst is de ronde vorm. Deze laat zien dat zowel geboorte, groei, afname en sterven met elkaar verbonden zijn. Nastreven van groei alleen is niet reëel en houdbaar.

In overeenstemming met de natuur zal er in het nieuwe economische systeem een balans gevonden moeten worden tussen groei, grondstoffen, groene energie en de mens.

Het pad van de Chinese geneeskunde dat ik bewandel brengt mij sinds de eerste stap o.a. een andere kijk op de economische wereld. 
Ben jij ook benieuwd? Zet dan ook die eerste stap.

Ben Schellekens

Terug