Wratten Opa

Als kind kwam ik af en toe bij mijn twee, iets jongere, neven in het dorp om te spelen. Zoals in die tijd meer gebruikelijk was, woonde hun opa bij hen in de achterkamer. In mijn herinnering was het een donkere, beetje muffe, rommelige kamer. Ik kwam er niet graag. Temeer omdat ik een verhaal had gehoord dat deze bewuste opa wratten kocht! Jawel, als je last had van een wrat, dan moest je hem een kwartje betalen en dan zou de wrat spontaan verdwijnen. In mijn jeugdige fantasie had ik een levendig beeld van een grote berg wratten achter in een hoek van opa’s achterkamer. Nee, ik kwam daar niet graag.

Verruca vulgaris is de officiële naam voor de ‘gewone’ wrat. Deze wordt veroorzaakt door het HPV-virus en kan heel hardnekkig zijn. Soms werkt bevriezen of aanstippen met weekmakers, maar lang niet altijd. De Chinese geneeskunde heeft een oplossing die vaak heel goed werkt: Ya Dan Zi olie (bruceae fructus).

De Brucea Javanica is een struik die kan uitgroeien tot een kleine boom, en draagt in de zomer steenvruchten tot 0,5 cm groot. Als ze rijp zijn krijgen ze een gerimpelde bruin-grijze kleur die met een beetje fantasie wel aan een wrat zou kunnen doen denken. Het zijn de zaden van de steenvruchten waarin we geïnteresseerd zijn. Net als de zaadkernen van andere steenvruchten die we in de Chinese geneeskunde gebruiken, zoals die van de perzik (Tao Ren) en de abrikoos (Xing Ren), is Ya Dan Zi rijk aan olie en licht toxisch. Ya Dan Zi heeft een sterke antivirale werking en de smaak is extreem bitter, maar daar heb je natuurlijk geen last van als je je wrat met de olie van dit mooie kruid insmeert.

Wat moet je doen? Breng de olie aan op de wrat en sluit deze goed luchtdicht af. Duct tape werkt hiervoor perfect. Na 24 uur verwijder je de tape en schraap je de losse weke huid van de wrat af. Laat even drogen en herhaal hetzelfde proces. Gemiddeld zal de wrat na 2 á 3 weken verdwenen zijn. Als je slechts een enkele wrat hebt is alleen een externe behandeling meestal voldoende. Als er meerdere wratten zijn is het raadzaam om dit te combineren met intern gebruik van een geschikte kruidenformule, die je door een goede herborist moet laten voorschrijven. Deze herborist kan overigens ook de Ya Dan Zi olie voor je leveren. Mocht je toevallig een wratten-opa in de buurt hebben, dan is dat natuurlijk de allergoedkoopste oplossing. Maar of het werkt…?

Wil je meer weten over de externe toepassing van Chinese Kruiden? Schrijf je dan in voor de bijscholing Extern Applicaties op zaterdag 10 oktober.

Loed

Terug