winterse pompoensoep

Bij winter wordt er al snel gedacht aan pompoen. Dit komt omdat pompoen goed houdbaar en voedzaam is en een specifieke warme zoetige smaak heeft. Deze zoetige smaak maakt het dat hij goed verteerbaar is en de spijsvertering stimuleert. Daarnaast is zijn verwarmende werking precies geschikt voor het koude winterseizoen. Om de verwarmende werking van de pompoen extra te ondersteunen gaan we de knoflook, ui en gember aanbakken.

Winterwortel en pompoen passen erg goed bij elkaar en zullen een mooie volle smaak aan de soep geven. Bij pompoenen betekent de grootte over het algemeen niet dat de smaak beter is. Meestal hebben de kleinere pompoenen meer smaak. Het kan leuk zijn om andere soorten dan de standaard oranje pompoen te proberen zoals de flespompoen of de hokaido. Deze zijn weer net anders van smaak.

1 Pompoen
1 Winterwortel
2 Uien
3 Teentjes knoflook
± 4cm gember
2 Theelepels sambal of rode peper
1 liter groentebouillon (mogelijk uit poeder gemaakt)
2 blaadjes laurier
3 kruidnagels
½ nootmuskaat
Flinke scheut sojasaus naar smaak1 handvol spinazie per kom

Schil de ui, knoflook, gember, snijd ze in grove stukken en bak deze samen met de sambal in een pan met een dikke bodem. Om de verwarmende werking van deze ingrediënten te verhogen moeten ze op een laag vuur aan worden gebakken tot ze beginnen aan te branden en donker bruin worden. Giet dan de bouillon er bij en schraap alles los van de bodem. Houd het geheel tegen de kook. Snijd de pompoen in tweeën en haal de pitten er uit. Wanneer gewenst kan de pompoen ook geschild worden maar dit is niet noodzakelijk, schil de winterwortel. Snijd de pompoen en winterwortel in stukken en voeg aan de soep toe. Maal de kruidnagels, schaaf de nootmuskaat en voeg samen met de laurier en sojasaus toe aan de soep. Als de winterwortel en pompoen gaar zijn, haal dan de laurier er uit, en pureer alles met een staafmixer/blender. Wanneer die ontbreekt kan alles als het lang genoeg gekookt heeft ook door een zeef worden gepureerd. Dan is het wel verstandig alles klein gesneden te hebben.

Leg een handvol spinazie in de kommen en giet de soep er over. De spinazie gaart in de kom door de hete soep.

Terug