Wintergerecht

Het is al een tijdje winter, de feestdagen zijn weer achter de rug en veel mensen hebben goede voornemens. Om die goede voornemens te ondersteunen is hier een gerecht dat je zal helpen bij het behouden van je gezondheid.

In westerse landen worden in de winter traditioneel veel stoofgerechten en voeding met verwarmende kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, gegeten. Dit zijn allemaal goede manieren om jezelf warm te houden bij koud, winters weer. Ze zijn echter meestal niet erg licht verteerbaar. Vandaar dat we het vandaag over een ander boeg gooien en gebruik maken van minder traditionele ingrediënten die zeker zo effectief, maar vooral lichter verteerbaar zijn.

De twee meest opvallende ingrediënten zijn het zeewier en de garnaal. Beide komen uit zee en worden meestal overgeslagen voor winterse gerechten omdat ze met Yin geassocieerd worden. Met zeewier is dat volledig terecht maar het versterkt de Nieren wat we in de winterperiode graag willen. De garnalen zijn tegen de verwachting van de meeste mensen in erg Yang terwijl ze ook de Nieren versterken. De prei en adukibonen ondersteunen de garnalen. Terwijl de honing, azijn en de miso een mooie balans vormen en de spijsvertering versterken.

Voor 2 personen:
Garnalen: 200 gr
Gedroogde wakame (zeewier): 2 eetlepels
Honing: 1 eetlepel Rijstewijn
Aazijn: 5 eetlepels
Miso: 2 eetlepels
Adukibonen: 180 gr
Prei: 1

Adukibonen zijn er in gedroogde maar ook in voorgekookte vorm. Gedroogde moeten meestal 2 tot 3 uur weken en zijn na 45 tot 60 minuten koken gaar. Houd hier rekening mee i.v.m. de korte bereidingstijd van de andere ingrediënten (incl. snijden 10 tot 15 minuten).

Wanneer de bonen gedroogd zijn zet deze dan na het weken als eerste op. Begin daarna met de voorbereiding van de andere ingrediënten. Laat de wakame in ruim water wellen. Snijd de onderkant van de prei af en snijd hem in de lengte door. Spoel hem schoon, op deze manier is dat makkelijk te doen, ook diep in de prei is het zand nu te verwijderen. Snijd hem in dunne ringen. Meng de miso, azijn en honing tot een dikke pap.

Giet de bonen af, wanneer ze gaar zijn, en vang het vocht op. Het vocht kan gebruikt worden wanneer de miso te veel indikt bij het wokken. Houd de bonen warm door een handdoek om de pan te wikkelen. Zet een wok op het vuur met een laagje olie erin. Voeg als eerste de garnalen toe, wok deze kort (1 tot 2 minuten) tot ze roze worden, haal ze uit de wok en leg ze apart. Wanneer je niet zo van garnalen houdt, kun je ze met een teentje geperste knoflook bakken om de smaak te maskeren. Zet het vuur wat lager, voeg de prei toe aan de olie en bak tot de prei net wat slap begint te worden, voeg het miso-mengsel toe en de wakame. Als dit op temperatuur is, het hoeft niet te garen, voeg de garnalen toe. Mocht het miso-mengsel te dik zijn geworden, gebruik dan wat van het kookvocht van de bonen om te verdunnen. Wanneer alles warm is kan het samen met de bonen in kommen worden opgediend.

Eet smakelijk!

Job

Terug