Wat een onzin

“Wat een onzin!” Deze zin heb ik meer dan eens gehoord als reactie op Chinese geneeskunde. Vroeger raakte ik dan geïrriteerd en moest ik per se bewijzen waarom Chinese geneeskunde verre van onzin is en juist heel waardevol. Tegenwoordig maak ik me daar niet meer zo druk over. Mijn reactie is nu gewoon mensen te genezen en op die manier het tegendeel te bewijzen.

Chinese geneeskunde is gebaseerd op observaties van de natuur. 3000 jaar geleden ging de zon op en ging de zon onder, dit is een universele waarheid die nu nog steeds geldt. Alles wat in de kern van zijn aard niet verandert is universeel, zo ook de elementen in de natuur. Water, vuur, wind, planten, dieren, de mens; allemaal waren ze toen aanwezig en dat zijn ze nu nog steeds. En alle elementen, natuurfenomenen en levensvormen zijn onderhevig aan de wetten van de natuur, zijn onderdeel van de wetten van de kosmos, van het grotere geheel. Een geheel dat veel verder voert en groter is dan wat wij met onze beperkte menselijke hersenen kunnen vatten.

Op dit unieke en fantastische systeem – de kosmische universele wetten van de natuur – is Chinese geneeskunde gebaseerd. Als iemand dat systeem als “onzin!” benoemt, zou dat dan liggen aan de beperkingen van de kosmos, of aan de beperkingen van zijn hersencapaciteit? Wellicht is het meer het vasthouden aan een systeem dat hij kent, en dat daardoor veilig en vertrouwd voelt.

Het bestuderen van Chinese geneeskunde vergt namelijk moed. Het vergt een andere manier van denken dan de lineaire westerse geest gewend is. Eén en één is soms twee, soms drie, soms…, de uitkomst hang af van de context. Je moet het vertrouwen hebben dat door duizenden jaren ervaring een degelijk medisch systeem is ontwikkeld dat een natuurlijke universele en holistische manier van denken hanteert. Dit kun je alleen goed begrijpen als je de moed hebt om je oude lineaire denkwijze los te laten. Maar als je die stap eenmaal hebt gezet, dan garandeer ik je dat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat.

Ben jij zo iemand? Ben jij iemand die het lineaire denken durft los te laten? Heb jij de moed om je in het diepe te storten en wil je meer weten over de Chinese manier van denken en genezen en wil je je verdiepen in de wetten van de kosmos? Dan is de opleiding Basis Chinese Geneeswijze zeker iets voor jou!

Loed

Terug