Warme melk voor het slapen

Hoe vaak hoor ik niet het advies om bij slaapproblemen een glas warme melk te drinken. Dat schijnt voor een aantal mensen echt te werken, maar voor anderen weer helemaal niet. Persoonlijk heb ik nooit melk gelust en zou ik alleen bij de gedachte al slapeloze nachten en vreselijke dromen krijgen.

Natuurfenomenen zetten mij altijd aan het denken over hoe de processen in ons lichaam werken. Enige tijd geleden zag ik een documentaire over Nieuw-Zeeland, een van de landen op mijn bucket-list. Op een bepaald eiland aldaar neemt een van de rivieren slib in haar stroom mee naar beneden. Dit zoete, met slib vertroebelde water belandt via een prachtige waterval in zee. Wat wil nu het geval? Dit zoete troebele water is lichter van gewicht dan het zoute zeewater, waardoor het net als olie een laag bovenop het zeewater vormt. Door de troebelheid van het zoete water dringt de zon met zijn licht en warmte niet meer door tot het onderliggende zoute water, waardoor het daar relatief erg koud en donker is, een omgeving die je eigenlijk alleen in de diepe zeewateren aantreft.

Als we deze situatie doortrekken naar het menselijk lichaam zou je kunnen zeggen dat de Damp van de Aarde de Vloeistoffen troebel heeft gemaakt. Door de Damp kan het Keizerlijk Vuur (de zon) niet meer doordringen tot de Onderste Warmer, tot het aller diepste Yin (het zoute water). Yang in de vorm van Keizerlijk Vuur moet continu dalen om het Koude Water te verwarmen. Maar wanneer komt dit in ons dagelijks leven heel specifiek tot uiting? Wanneer wij gaan slapen! Dan moet de Yange Shen (geest) dalen in het Yin. Binnen TCM is de pathologie van deficiëntie van Bloed of Yin een bekende oorzaak voor slapeloosheid, maar als Damp de Shen blokkeert in zijn zakkende beweging in het Yin, is dat óók een mogelijke oorzaak voor moeizaam inslapen. Niet een van de meest geziene pathologieën, maar wel een om in je achterhoofd te houden.

Niets is per definitie gezond of ongezond. Iets wat voor de een vergif is, kan voor de ander een geneesmiddel zijn. Melk is zoet en heeft Yin en Bloed voedende eigenschappen, maar is ook slijmvormend en is belastend voor de Milt. Waar een glas warme melk bij sommigen kan zorgen voor ontspanning om te helpen bij het inslapen, zal een ander daar alleen maar langer van wakker liggen, laat staan eng gaan dromen!

Wil je meer weten over insomnia vanuit de Chinese geneeswijze? Klik hier

Wil je meer weten over vloeistofpathologie binnen de Chinese geneeswijze? Klik hier

Loed Rakels

Terug