In dit artikel worden 2 casussen gegeven als voorbeeld van de toepassing van ‘Target Therapy’. Traditionele kruidenformules worden geselecteerd op basis van traditionele patroondifferentiatie. Vervolgens worden zogenaamde ‘targetkruiden’ (d.w.z. specifiek geselecteerde kruiden) aan de formule toegevoegd. Deze targetkruiden hebben eigenschappen waarvan middels laboratoriumtests is vastgesteld dat ze een gunstige uitwerking hebben op specifieke ziekten. Lees voor meer informatie over ‘Target Therapy’ het vorige artikel van Greta Young.

Casus 1: Diabetes met verhoogd cholesterol

Li X, 42-jarige man
Hoofdklacht: Verhoogd cholesterol gedurende 5 jaar en verhoogde bloedsuikerwaarden gedurende 1 jaar.

Symptomen: Droge lippen, acné in het gezicht, beklemming op de borst, brijige ontlasting, donkere stasis-vlekken op de onderzijde van de tong, Chen Mai (diepe pols).
Nuchtere bloedsuikerwaarde: 10,96 mmol/L.
TG (triglyceriden): 4,41 mmol/L.
Totaal cholesterol: 5,46 mmol/L; ALT 117 U/L; AST 61 U/L.
Bij een buikecho werd leververvetting geconstateerd.

Formule: Xiao Xian Xiong Tang jj (gemodificeerd)
Huang Lian 30g, Ban Xia 15g, Gua Lou 30g, Zhi Mu 30g, Sheng Shan Zha 30g, Hong Qu 12g, Wu Wei Zi 30g, Hong Hua 0.5g (to be mixed with decoction), Jiu Da Huang 6g (wrapped), Sheng Jiang 5 pieces.

Tweede consult (een maand later):
Minder droge lippen en minder beklemmend gevoel op de borst, normale stoelgang,
Bloedwaarden: TG 0.96 mmol/L; ALT 27 U/L; AST: 18 U/L.
Gewichtsverlies 5kg.

Drie maanden later: Verdere verbetering van de leververvetting, normale cholesterolwaarden en normale stoelgang.

Discussie: De oorzaak van verhoogd cholesterol kan voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan onjuiste voeding. Dus door Sheng Shan Zha en Hong Qu als ‘targetkruiden’ aan Xiao Xian Xiong Tang toe te voegen, in combinatie met Wu Wei Zi en Hong Hua, kan de leververvetting verbeteren. (Ref: Tong Xiao Lin Jing Fang Xin Yong)

(Bron:Tong Xiao Lin Jing Fang Xin Yong)

Casus 2: Diabetes met cholesterol

Guo X, 39-jarige man
Hoofdklacht: Verhoogde bloedsuikerwaarden gedurende 1 jaar.

Symptomen:
Meneer heeft af en toe een opgezette buik, geel en dik vettig tongbeslag, paars tonglichaam met blauwe venen en een Chen Hua Mai (deep, slippery).
Urinezuurwaarde: 480 µmol/L.
Bloedsuikergehalte is gestabiliseerd.
Nuchtere bloedsuikerwaarde: 5,5 mmol/L.
2-uurs bloedsuikerwaarde: 6,4 mmol/L.

Formule: Ge Gen Qin Lian Tang + Wei Ling Xian 30g, Qin Pi 15g, Cang Zhu 30g, Hou Po 15g.

Tweede consult: (twee maanden later)
Zijn opgezwollen maag verbeterde en zijn urinezuurgehalte was verlaagd tot 412 µmol/L.
De kernformule werd aangepast met toevoeging van Qin Pi 30g. Qin Pi werd als ‘targetkruid’ toegevoegd om het urinezuurgehalte te laten dalen. De patiënt at namelijk veel zeevruchten waardoor zijn urinezuur eerder was gestegen naar 794 µmol/L.

Twee maanden later was zijn urinezuurgehalte 425 µmol/L.

Discussie: Een verhoogd urinezuurgehalte is een indicator voor jicht. Vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde kan een aanval van jicht worden behandeld als Bi-syndroom. Kruiden zoals Wei Ling Xian en Qin Pi zijn bekend voor de behandeling van Bi-syndromen. Hoge urinezuurwaarden kunnen Shi Lin (nierstenen), oedeem, nierfalen enz. veroorzaken. Recente bevindingen tonen aan dat een hoog urinezuurgehalte nauw verband houdt met hart- en nieraandoeningen. De oorzaak wordt toegeschreven aan een verkeerd dieet dat resulteert in Damp-Slijm accumulatie. Van veel kruiden die Damp verdrijven en afvoeren is bewezen dat ze effectief zijn in het uitscheiden van urinezuur.

(Bron: Tong Xiao Lin Jing Fang Xin Yong)

In bovenstaande casussen wordt dus gebruik gemaakt van specifieke farmacologische eigenschappen van kruiden die aangetoond effectief zijn bij behandeling van afwijkende bloedwaarden en/of urinezuurgehalten bij diabetes.

De hedendaagse benadering van de Chinese geneeskunde door het gebruik van specifieke gerichte kruiden kan van toegevoegde waarde zijn voor de behandeling van vele ziekten.

In de webinars Jing Fang 1 (18 en 19 september 2021) en Jing Fang 2 (19 en 20 maart 2022) zal Dr. Greta Young deze nieuwe ontwikkeling uitgebreid behandelen.

Terug