Wanneer je wat ervaring hebt met qigong, daoyin of ander intern systeem van martial arts dan is de Chinese term ‘Ting’ je wellicht niet onbekend. Het is de kunde om te luisteren. Dit luisteren is echter niet slechts auditief maar moet geïnterpreteerd worden als een bewustwording of gewaarwording zonder direct betekenis te willen geven; je bent wel volledig present maar niet verstorend, je gehele perceptie ontvangt maar oordeelt niet. Dit is luisteren op het hoogste niveau en is een kwaliteit die je als therapeut kunt ontwikkelen. Het zal je behandeling maar ook de ervaring van de behandeling voor jou en je patiënt danig veranderen.

ting.jpg

Vanuit het aspect van de therapeut kan je ‘Ting’ toepassen bij je anamnese. We hebben allemaal jaren gestudeerd en ons hoofd zit vol met oplossingen voor verschillende pathomechanismen. Het is dan ook een uitdaging om simpelweg te luisteren naar je patiënt zonder er al direct een oordeel, behandelplan of kruidenformule aan vast te plakken.

‘Ting’ wordt bij het voelen van de pols pas echt een uitdaging. Het studeren van de pols gaat aan de hand van concepten die je moet gaan staven aan jouw perceptie van wat je met je vingers voelt op een slagader van 5mm breedte. Indien je niet in dat rustige centrum van gewaarwording kan blijven zou je zo maar met je gedachte en intentie de pols kunnen beïnvloeden. We willen dat de pols zijn verhaal aan ons vertelt en dat leggen we naast de concepten die we geleerd hebben. Het is oké om een bepaald polsbeeld te verwachten nadat je vragen hebt gesteld en de tong hebt bekeken, zolang je tijdens het voelen van de pols die verwachting kan loslaten.

Naar mijn eigen ervaring is ‘Ting’ essentieel om te behandelen op hoger niveau. Je wil streven naar een betere kwaliteit van dit luisteren. Je houding tijdens een behandeling of nog beter, hoe jouw lichaam zich verhoudt ten opzichte van je patiënt, kan ‘Ting’ beïnvloeden. Dit werkt bovendien in 2 richtingen want door weer beter naar je lichaam te luisteren gaat ook je houding veranderen. Als je bijvoorbeeld met een gespannen schouder Tuina uitvoert, ontstaat er stagnatie in jouw lichaam waardoor je techniek niet goed aankomt bij je patiënt. Tegelijkertijd zal de feedback van je patiënt ook niet goed bij jou aankomen. Er zit letterlijk een kink in de kabel waardoor de communicatie niet soepel verloopt.

De 1e stap in een behandeling van hoger niveau bestaat dan ook uit het luisteren naar je eigen lichaam voordat je de communicatie met je patiënt tot stand probeert te brengen. Vanuit ‘Ting’ kan je richting geven omdat het een heel integere kwaliteit van luisteren is. Qigong, daoyin, taijiquan zijn voor mij zo belangrijk omdat ze me op een gestructureerde manier hebben leren luisteren naar mijn lichaam. Als docent vind ik het dan ook belangrijk dat onze studenten deze kwaliteit ontwikkelen.

De 2e stap is de fysieke connectie met je patiënt, het moment de je je hand op je patiënt legt; luister je eerst naar de feedback van het lichaam van je patiënt of ga je hals over kop je behandelplan op je patiënt loslaten?

Een goede therapeut stelt vanuit ‘Ting’ zijn behandelplan bij. ‘Ting’ is de leidende factor voor de fijne afstelling van het concept dat je in je hoofd had op het moment dat je fysiek contact maakt. De kennis van de jaren studie moet gecombineerd worden met de juiste kwaliteit van luisteren.

Daarna komt de beheersing van je techniek waarbij ‘Ting’ ook een belangrijke rol speelt. ‘Ting’ zal toonaangevend zijn voor de intentie, diepte, tijdsduur, kracht, enz. van je techniek.

Zoals je ziet is ‘Ting’ een kwaliteit die de moeite waard is om te ontwikkelen om daarmee op een hoger niveau te gaan behandelen. Binnen ons vak kun je op verschillende gebieden grotere vaardigheid ontwikkelen en ‘Ting’ trainen en ontwikkelen kan je hierbij helpen. Waar kan jij nog ‘Ting’ inzetten om effectiever te werken? Laat het ons weten?

Ruud Vercammen

Terug