Tijdens een van de lessen Westers Medische Basiskennis kwam de psychosomatische aard van bepaalde chronische klachten ter sprake.

Een trauma uit de jeugd of zelfs uit een eerder geleefd leven, zou tot fysieke klachten in het huidige bestaan kunnen leiden. Zo zou er bijvoorbeeld aan alle gevallen van colitis ulcerosa, een ‘niet fysiek’ trauma ten grondslag liggen.

Nu ben ik in het geheel niet wars van het denken over eerdere levens, parallelle werelden en ‘reïncanariepietjes’, maar ergens bleef dit een beetje knagen…

Chronische darmontsteking
Colitis Ulcerosa is westers/regulier gezien een chronische ontsteking van de dikke darm en niet écht te verhelpen.

Volgens TCM is het in veel gevallen een Damp-Hitte pathologie in de dikke darm. Meestal met een deficiëntie van Milt- en Nier-Yang onderliggend. Een patroon dat, zeker met Chinese kruiden, goed te behandelen is. Met acupunctuur halen we de scherpe randjes eraf.

Het hier en nu!
Overdadige emotionele belasting is van invloed op het ontstaan van klachten zoals colitis ulcerosa; zij het overerfelijk of uit een eerder bezoek aan deze aardkloot.

Evengoed kan dit zijn oorsprong hebben in eetgewoonten (ook meer dan eens overerfelijk). Ook het gebruik van drugs, het nuttigen van zuivel en ‘sterke’ drank, ongezond, onregelmatig, vet, koud, en rauw eten zijn allemaal mogelijke triggers voor chronische aandoeningen.

Ik vraag me af of we altijd terug in de tijd moeten willen gaan; moeten we echt een regressietherapie of een rebirthing ondergaan om de alleronderste steen van onze fundering boven te krijgen?

Volgens mij kunnen we soms beter genoegen nemen met het leven in het ‘hier en nu’ en de klacht ook als dusdanig behandelen.

Weeffoutjes
Mijn Aardse-ik met zijn achtergrond in de metaalindustrie, leert mij dat een stuk staal zeer zelden op de las zal breken.
Een dichtgevroren wak in een mooie strakke schaatsvijver, is vaak veel sterker en dikker dan de rest van het ijs.
Meestal zijn littekens veel stugger, harder en sterker dan het omliggende weefsel.
De ‘weeffoutjes’ maken ons simpelweg mede tot wie we zijn, ze zijn onderdeel van ons fundament.

Het lijkt me zeker niet altijd noodzakelijk een klacht in het fysieke Yinne lichaam, via onze Yange Shén te behandelen. Al helemaal niet als hier enkele lichtjaren tussenzitten!

Eerder andersom; het Yinne lichaam met voedings- en leefstijladvies, en een goede behandeling optimaal terug in haar kracht zetten.
Zó kunnen we de Yange psychische invloed van een eventueel vorig bestaan het hoofd bieden!
Zó kunnen we de beste versie van onszelf wegzetten, opdat we sterker dit bestaan verlaten dan dat we er gekomen zijn.

De schoonheid van herstel
Kintsugi (金継ぎ ‘gouden verbinding’) is de schitterende Japanse traditie waarbij gebroken keramiek met goud-, platina- of zilverkleurige lak wordt gerepareerd. In deze Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid en kracht van het voorwerp. 

De sporen onthullen zo een deel van de geschiedenis van hun drager. 
Zou dit principe voor ons ook niet een beetje meer mogen gelden? 
Hoe maakbaar willen we het hebben?

Zoals jullie inmiddels wel van me gewend zijn; wederom een blogje vol vraagstukken.

Ik weet het dus duidelijk niet, maar ik houd het voorlopig bij Tuina en Acupunctuur en laat het tijdreizen aan Prof. Barabas en kornuiten over ;-).

Coen Suurland

Terug