Spinazie-paardenbloemsoep

De lente staat al weer voor de deur dus is het tijd voor een lentegerecht. Het leuke aan dit recept is dat je gebruik kan maken van een van de meest gehate soorten “onkruid” in je tuin. Het blad van de paardenbloem is een lentegroente bij uitstek. De bladeren komen dan net boven de grond en zullen nog lekker mild van smaak zijn. Ze helpen de lever te versterken wat in het lenteseizoen gepast is en door hun diuretische werking helpen ze het lichaam te ontgiften. Het recept geeft een lichtverteerbare, mild smakende, groene soep. Het gebruik van paardenbloemblad is optioneel, het is te vervangen door rucola.

Spinazie 200 gr
Paardenbloem 100 gr
Ui 1
Eieren 3
Croutons
Wortel, Ui, Prei, (bleek)Selderij: totaal ½ kg

Bij het oogsten van de paardenbloem zijn met name de jonge bladeren het minst bitter. Maar door ze even te bakken zijn ook de oudere bladeren goed te eten. Snijd bij het oogsten ook het bovenste stukje van de wortel af, zo blijven de bladeren langer goed.

Als basis voor de soep nemen we een groentebouillon. Deze is eenvoudig te maken door ½ kg wortel, ui, prei en bleekselderij grof in stukken te snijden en 1 uur op te zetten in 1½ liter water. Giet de groenten af door een zeef en de bouillon is klaar. Bouillonblokjes zijn natuurlijk ook een mogelijkheid.

Zet de bouillon weer op en breng water aan de kook om de eieren half hard te koken. Laat ze schrikken en pel ze.

Snijd de ui fijn en bak deze gedurende 10 minuten op laag vuur. Laat de ui niet te donker worden. Spoel de paardenbloembladeren af. Schud ze droog en wanneer het oudere bladeren zijn, bak ze kort mee met de uien om ze minder bitter te maken. Spoel de spinazie af.

Voeg de spinazie, paardenbloem en ui toe aan de bouillon. Blancheer ze kort en pureer het geheel met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper. Voeg een handje croutons toe, snijd de eieren in tweeën en leg ze in de soep.

Eet smakelijk!

Terug