Smoothie Buik

Het lijkt een echte health-trend te zijn: 's ochtends, net uit bed: yoghurt of melk uit de koelkast, fruit of spinazie erbij, even in de blender en dan heb je een heerlijk frisse smoothie als ontbijt! Hmmmm... hele ochtend geen honger meer!

Ja, dat klopt. Wat je zojuist hebt gedaan, is je maag helemaal stil leggen. Je maag werkt als een verbrandingsmotor: als 'ie warm is draait hij het best, en koude, rauwe dingen zorgen dat de motor slechter draait of zelfs stilvalt. Na zo'n koude, rauwe klets doet je buik de eerste uren niet veel meer en blijf je dus een vol gevoel houden.

Het levert je alleen ook geen energie op en zorgt op lange termijn vaak voor allerlei spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen buik, dunne ontlasting en/of buikpijn. Het is niet voor niets dat in het grootste deel van de wereld de mensen warm ontbijten. Is het, als je er goed over nadenkt, niet een beetje vreemd dat we in ons koude, natte kikkerlandje waar we onze lijven maar met moeite warm kunnen houden, uitgerekend koud ontbijten?

Zeker in de herfst en in de winter is het dus erg belangrijk om de maag warm te houden. Warm ontbijten is het allerbest, met havermout of (je leest het goed!) soep, rijst(pap) met ei en groenten, enzovoort.

Daarnaast is het drinken van Chai (thee van pittige kruiden) een mooie manier om je buik goed op te warmen. Chai trek je van een reeks kruiden die stuk voor stuk je maag opwarmen en je energie in beweging zetten. Ideaal voor de winter dus. Voor ongeveer 500 ml chai heb je nodig:

1 liter water
1 zakje zwarte thee (bijvoorbeeld Darjeeling)
2 à 3 cm verse gemberwortel – fijngesneden (Sheng Jiang)
1 tl zwarte peperbolletjes
8 cardamom peulen (Sha Ren)
8 kruidnagelen (Ding Xiang)
1 stukje kaneel van ongeveer 4 cm (Gui Zhi)

Meestal kneus ik de kruiden eerst, maar dit hoeft niet. Doe alle ingrediënten behalve de thee in het water en breng dit aan de kook. Je kan de kruiden in een theefilter doen en die aan de rand van de pan bevestigen met een wasknijper of paperclip (dan hoef je straks niet te vissen). Laat het water tot ongeveer de helft inkoken. Draai daarna het vuur laag en laat nog 15 minuten sudderen. Haal de kruiden uit het water. Laat vervolgens eventueel het theezakje nog even in het hete water trekken.

En dan rest je nog één ding: warme sloffen en joggingbroek aan, onder een dekentje met een kruik op de bank... met je zelfgemaakte winterse Chai! Proost!

Coen

Terug