Slapeloze nachten

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik 2 kinderen heb die, toen ze klein waren, al heel snel doorsliepen. Ik heb weinig slapeloze nachten gehad. Nu Niels net de gelukkige vader van zijn tweede telg is geworden, kan ik me daarom moeilijk inleven in zijn leven van gebroken nachten. Daarom bij deze een vriendelijk verzoek aan de studenten om het hem de komende tijd niet te zwaar te maken ;-).

Wel heeft hij tijdens deze nachten alle tijd om te filosoferen over hoe de microkosmos en de macrokosmos met elkaar verbonden zijn. Zo vertelde zijn kraamverzorgster dat de unieke vingerafdrukken onder andere ontstaan door de bewegingen van het kind in het vruchtwater en de druk die het uitoefent op de baarmoederwand, net zoals de branding van de zee golfpatronen in het zand vormt. Een nieuw leven is al een wonder, maar dit soort gedachten maken het wonder dat de mens is nog specialer en heerlijk om bij weg te dromen.

Sommige vormen van slapeloosheid zijn dus niet pathologisch, maar de meeste mensen die ’s nachts niet kunnen in- of doorslapen hebben wel degelijk een verstoring in hun systeem en dat is lang niet altijd een Yin- of Bloedleegte. Er zijn legio patronen die de slaap kunnen verstoren. Om dit goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat je als therapeut breder kunt denken dan de standaardpatronen en een duidelijk beeld hebt van waar het mis zou kunnen gaan. Als je daar meer over wil weten dan is de bijscholing Insomnia zeker de moeite waard.

Mijn dochter is nu 15, een superlieve meid, maar wel 15. Vooralsnog mogen wij onze handen dichtknijpen en slaap ik ’s nachts heerlijk zorgeloos door. Ik houd echter mijn vingers gekruist voor de komende jaren. En mocht ik toch om 3 uur ’s nachts nog wakker zijn omdat ze nog niet thuis is van een feestje, dan bel ik Niels en filosoferen we samen verder over de wonderen van het leven.

Loed

Terug