Sinaasappelrundvleessoep

Op het moment van schrijven van dit recept is het nog heerlijk zomerweer. Toch gaan we de herfst alweer tegemoet en is het tijd voor een nieuw recept.

Met een herfstgerecht willen we graag het interne voeden en verwarmen om onze afweer tegen het aankomende koudere weer te versterken. Rundvlees heeft een sterk voedende en verwarmende werking. Koolrabi is zijn tegenhanger doordat ze koeler is en de spijsvertering ondersteunt. Deze twee ingrediënten samen zijn een mooie basis voor een herfstgerecht en zouden zo op zich al voldoende kunnen zijn. Lente-ui en verse gember versterken de afweer. Steranijs, gedroogde gember en sinaasappelschil zijn verwarmend en ondersteunen o.a. de spijsvertering. Sinaasappelschil is ook erg goed toe te passen bij verkoudheid om slijm op te lossen. Het is een vrij simpel gerecht om te bereiden maar het heeft toch een verfijnde smaak.

Benodigdheden:
Runderrib/sukadelappen, 600 gr
Koolrabi, 600 gr
Shiitake, flinke hand
Lente-ui, 3 stengels
Gedroogde sinaasappelschil, 1 flink stuk (te koop in een toko)
Gedroogde gemberwortel, 4cm (of 2 theelepels poeder)
Verse gemberwortel, 4cm
Steranijs, 1
Rijst, 50 gr

Breng water aan de kook. Giet een deel in een kommetje en laat de sinaasappelschil hierin weken. Wanneer er geen gedroogde sinaasappelschil voorhanden is kan, voor de smaak, een klein stukje schil van een biologische sinasappel worden gebruikt. Dit geeft echter een minder verfijnde smaak en heeft ook niet de werking die een gedroogde schil heeft.

Voeg het vlees toe aan het kokende water, breng het opnieuw aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken. Giet het water af, spoel het vlees met koud water af en snijd het in stukken van 2 bij 2 cm. Breng opnieuw water aan de kook, voeg het vlees, de geweekte sinaasappelschil, de gedroogde gember en de steranijs toe. Kneus de verse gember en doe deze bij de rest van de bouillon. Laat het 2 tot 4 uur op een laag vuur trekken en haal daarna de kruiden uit de bouillon. Schil de koolrabi zodat er geen vezels meer aan zitten. Snijd ze in reepjes en laat deze samen met de rijst mee trekken met de vleesbouillon. Voeg een theelepel zout toe. Naar smaak kan meer worden toegevoegd maar wees voorzichtig met de hoeveelheid. De soep heeft een vrij milde maar prettige smaak, te veel zout kan snel overheersen. Ontdoe de shiitake van de steeltjes en snijd de hoed in reepjes. Voeg deze, 5 minuten voordat de rijst gaar is, toe aan de bouillon. Snijd de lente-ui in ringetjes en laat de witte stukjes 1 à 2 minuten mee trekken. Doe in elke lege kom wat groene ringen lente-ui en schep de soep er overheen.

Geniet van deze heerlijke maaltijd!

Job

Interesse in Chinese voedingsleer? Klik hier

Terug