Rode rozen. De meesten van ons zullen deze bloemen kiezen als we onze geliefde willen verrassen. Met die prachtige donkerrode kleur die we associëren met ons hart, met liefde en met samen onvoorwaardelijk één zijn. Dat is waar ieder van ons continu naar op zoek is; naar die ultieme verbinding, naar het wegvallen van de dualiteit waarin we leven, naar het ultieme geluk.

Bewust of onbewust bewandelen we allemaal ons pad. De een denkt het ultieme geluk te vinden in rijkdom, een ander in macht, een derde in kennis of in liefde. Mijn pad is zeker niet via rijkdom en macht gelopen. Lange tijd heeft kennis mij gedreven. Kennis van de Chinese geneeskunde heeft mij keer op keer het licht laten zien. Steeds meer inzicht in de manifestaties van het leven. De reflectie van macrokosmos op microkosmos. Steeds meer besef van wat de dualiteit van Yin en Yang nu daadwerkelijk inhoudt.

Het pad van kennis is echter oneindig. Er valt altijd meer te leren dan wat je al weet. Uiteindelijk zal ook kennis losgelaten moeten worden. Het is een middel, een vorm, een vingerwijzing. Maar het ware weten zit niet in ons denken, het zit dieper, het is onbeschrijflijk. “De Dao die met woorden beschreven wordt is niet de ware Dao”, staat in de Dao De Jing. We moeten ons dus volledig overgeven en alles loslaten wat we denken te weten. Net zoals in de liefde gebeurt. Liefde maakt blind wordt wel gezegd. Je handelt niet meer rationeel, het denken valt weg. Hoe gelukkig kan je je op zo’n moment voelen!

Niet alleen liefde maakt blind. Te veel naar het licht kijken verblindt ook en kan bovendien erg pijnlijk zijn. Dat ervaarde een van mijn cliënten. Zij fotografeerde dagenlang met tegenlicht in de zon en liep daardoor conjunctivitis op. Rode rozen hadden haar in dit geval niet kunnen helpen, maar chrysantenbloesem (Jú Huā) wel! Je kunt er heerlijke thee van zetten en daarna de vochtige bloemen afgekoeld op je gesloten ogen leggen. Het koelt de Lever en haalt daarmee Hitte uit de ogen, waardoor je weer helder kunt kijken.

Conclusie? Rozen maken blind en chrysanten laten je weer zien!

Loed

chrystanen-met-glas.jpg

Terug