RODE OOGJES

Het lijkt wel of steeds meer mensen er last van krijgen. Branderige en jeukende ogen, een verstopte of loopneus, jeukend gehemelte: de jaarlijkse ellende die bekend staat als hooikoorts!

Het mechanisme van allergische reacties zoals hooikoorts volgens de Chinese geneeswijze is niet in een korte blog uit te leggen. Bij geïrriteerde ogen spelen meestal ten minste twee aspecten een rol: Wind en Hitte. De roodheid en branderigheid zijntekens van Hitte die de ogen teisteren, de jeuk is wat we 'Wind' noemen; een (lastig) concept dat betrekking heeft op weersomstandigheden die het lichaam beïnvloeden, of een soort rusteloze irritatie die het lichaam van binnenuit triggert. Wat wél snel te bespreken is, is wat je zelf aan de branderige en jeukende ogen kan doen;

We kennen binnen de Chinese kruidenleer een heel goed werkzaam bloemetje: de Chrysantenbloesem, in het Chinees Ju Hua genoemd. Dit is, gedroogd als thee, in iedere Chinese toko te vinden en heeft een hitte klarende en kalmerende werking op het lichaam, met name op de ogen. Wat kan je hiermee doen? Doe een handjevol bloesems in een theepot, giet er heet water op en drink. That's it, eenvoudiger wordt het niet, en het smaakt nog lekker ook. Als je erg acuut last hebt van je ogen, bijvoorbeeld met ontsteking, kan je in afgekoeldeChrysantenthee gedrenkte wattenschijfjes op je ogen leggen en laten intrekken. Als je dit een paar maal daags doet, herstellen je ogen normaliter snel.

Coen Balduk

Terug