Potentieverhogende kruiden

Als je op internet googelt op natuurlijke potentieverhogende middelen dan kom je al snel bij Chinese kruiden uit. Een van de eerste kruiden die je dan tegenkomt is het Geile Geitenkruid (Epidemium) of in het Chinees: Yīn Yáng Huò (淫羊藿). Táo Hóng Jǐng schreef in de 5e eeuw: “Dit kruid zorgt ervoor dat mensen willen Yīn-Yángen.” Daar kun je je vast wel een beeld bij vormen. In Sichuan copuleren de geiten die dit kruid grazen wel 100 maal per dag.

Tijdens de opleiding Chinese Kruiden leer je dat Yīn Yáng Huò een kruid is dat het Nier-Yáng en het Vuur van MìngMén activeert en versterkt. Hoewel dit kruid qua naam het meest tot de verbeelding spreekt, zijn er nog andere kruiden die vaak bij erectiestoornissen gebruikt worden vanwege hun fallus-achtige verschijning.

Afgelopen najaar vond ik in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug een prachtig exemplaar van de Grote Stinkzwam, ofwel Phalus Impudicus (letterlijk: schaamteloze penis). Ook hiervan wordt beweerd dat het een afrodisiacum is, maar deze werking is nooit aangetoond. De steel van jonge exemplaren van de grote stinkzwam is eetbaar, maar later wordt hij giftig. De geur zal je er echter niet snel toe bewegen om hier een hap van te nemen.

Binnen de Chinese geneeskunde bestaat een ander fallus-achtig kruid waarmee wel veel ervaring is om Nier-Yáng en erectiestoornissen te behandelen: Suǒ Yáng 锁阳(CynomoriumSongaricum), dat letterlijk ‘opgesloten Yáng’ betekent. Het is een parasiet die groeit op wortelstokken in de woestijnen van Mongolië en in enkele noordelijke provincies van China. In de winter kan het daar wel 20 graden vriezen. De natuur kan in deze extreme koude weinig anders doen dan het Yáng zo diep mogelijk vanbinnen op te slaan. Toch, vroeg in het voorjaar in februari, krijgt Suǒ Yáng het al voor elkaar om in die extreme koude boven de grond te komen. Het deel van de plant dat zijn kop boven de grond steekt heeft een opvallende fallus-achtige verschijning. Je kunt je misschien voorstellen dat er ontzettend veel Yáng-kracht in Suǒ Yáng opgesloten moet zitten om in die extreem Yinne tijd van het jaar toch naar buiten te komen. Vandaar de naam ‘opgesloten Yáng’. Logisch dus dat dit kruid bij uitstek geschikt is voor erectie- en potentieproblemen.

Werkt dit kruid dan voor iedereen met erectiestoornissen? Zeer zeker niet! Bij elke goede opleiding Chinese Geneeskunde leer je goed te differentiëren. Dit kruid is alleen geschikt voor mannen met een Yáng tekort; de Yinne types dus, die kouwelijk zijn, met een bleek gelaat, die vaak moeten plassen, die snel vermoeid zijn, etc.. Daarbij moet je je afvragen wat er kan gebeuren bij mannen met bijvoorbeeld ‘Yīn leegte’, of ‘Damp-Hitte in de Lever-meridiaan’, patronen die ook aanleiding kunnen geven tot erectiestoornissen. Bij deze mannen zal Suǒ Yáng juist hele vervelende bijwerkingen geven. Zoals altijd dient er dus eerst een goede diagnose gesteld te worden en moet je je realiseren dat er geen universeel medicijn bestaat tegen welke kwaal dan ook.

Loed

Terug