Pijn is (niet) fijn

In deze blog wil ik het hebben over zelfhulp bij pijnklachten, voor je patiënten of voor jezelf. Pijn, en dan met name chronische pijn isin Nederland een zeer veel voorkomend probleem, maar liefst 3 miljoen mensen kampen dagelijks met klachten! Vaak ontstaan chronische spier- en peesklachten door een verkeerde houding en/of beweging gedurende langere tijd waardoor stagnatie van Qi en Bloed ontstaat.

Ik ben Tuīná therapeut en ik behandel veel pijnklachten in mijn praktijk. Tuīná-massage maakt weefsels los, herstelt de circulatie van Qì en Bloed en helpt zo bij de aanpak van de oorzaak van pijnklachten. Het probleem van iedere behandelprocedure is echter de frequentie van de behandelingen. De meeste patiënten kunnen maximaal eens per week voor behandeling langskomen en omdat de oorzaak niet met een of twee behandelingen verdwenen is, is de pijn dit meestal ook niet. Het is vaak een kwestie van twee stappen vooruit, eentje terug.Dus hoe help je je patiënt zo snel mogelijk resultaat te krijgen en met zo min mogelijk behandelingen pijnvrij te blijven; Door hem te leren de pijnpunten los te houden en zo het effect van de behandeling te verlengen.

Eén van de effecten die ik met mijn Tuīná-technieken probeer te bereiken is het ‘kneden’ van verhard weefsel om zo de circulatie te verbeteren. Stel je je pijnlijke spier voor als een spons die verdroogd is. Je houdt dan een stugge brok over die geen water meer opneemt. Door deze spons voorzichtig te kneden en te wringen verbeter je de circulatie van Qi en Bloed in het weefsel, daarmee kan ‘de spons’ weer water opnemen en afgeven en wordt de souplesse hersteld. Dit ‘kneden’ kan je zelf thuis op verharde spieren van nek, rug en schouderbladen toepassen met een uiterst geavanceerd en elegant hulpmiddel... de tennisbal!

Stopeen tennisbal in een panty of kous. Bij pijnlijke spieren in nek, schouderbladen of rug laat je de bal over je schouder zakken tot op de pijnplek. Leun nu hiermee tegen een muur en klem zo de bal vast tussen de pijnplek en de muur. Door rechter of schuiner tegen de muur te leunen kan je minder of meer druk leveren. Probeer nu uit met welke bewegingen je rek krijgt op de pijnplek: bijvoorbeeld door je hoofd voorwaarts te laten zakken, naar links en rechts te draaien of te kantelen, je rug boller te maken of je schouder te bewegen. Let op: de bal beweegt dus niet, maar jijzelf! Herhaal dit rustig tot de pijn minder begint te worden. Aan de kous kan je de bal vervolgens naar een volgend pijnpunt sturen.

Je zal zien dat een paar minuten (een paar keer) per dag na een tijdje een enorm verschil kan maken in je pijn en stijfheid. Maar je moet het zelf doen natuurlijk. Ik gooi alleen maar een balletje op...

Coen

Terug