Pijn aan de pootjes

Als TCM’er weet je dat Chinese Geneeskunde ontstaan is door eeuwenlang nauwkeurig de natuur te observeren en gebruik te maken van wat zij te bieden heeft. Dit gebruik komt natuurlijk niet alleen in China voor. In ons eigen kikkerlandje wisten de kruidenvrouwtjes ook veel kruiden toe te passen voor tal van klachten. Denk maar aan koolbladeren op ontstoken oren, kruidnagel bij kiespijn et cetera.

Afgelopen voorjaarsvakantie was ik in Oostenrijk om te skiën. Omdat ik nooit van stoppen weet, had ik na een paar dagen behoorlijk beurze schenen van de strak zittende skischoenen. Uiteraard hebben we daar voldoende ‘Chinese smeerseltjes’ voor in onze EHBO-kit (zie mijn blogs over Brown Plaster en het uienkompres), maar hoe leuk is het om in het buitenland te kijken naar wat de ‘locals’ zelf gebruiken? Dus, de lokale drogist met een bezoekje vereerd.

Direct bij binnenkomst viel mijn mond open. Gang na gang gevuld met kruidenzalven, -lotions, -druppels, -voetenbaden en nog veel meer. Gewoon in de reguliere drogist! Wat in Nederland in het schapje ‘alternatief en andere zweverij’ wordt weggestopt, is hier gewoon mainstream. Weer schoot de gedachte die ik al vaker heb gehad door mijn hoofd; dat wat wij als Hollandse nuchterheid en scepsis zien is niets anders dan een oerconservatieve argwanendheid, en juist een tekort aan nuchterheid, om dingen gewoon uit te proberen.

Uiteindelijk ging ik naar huis met een potje ‘Murmeltier-creme’. Even exotisch als het klinkt: er zit marmottenvet in verwerkt. In Oostenrijk wordt dit ingrediënt al eeuwenlang gebruikt om de circulatie in spieren en gewrichten te bevorderen. En ik kan niet anders zeggen: de volgende ochtend ben ik weer probleemloos menig berg af geskied. Weer een mooie toevoeging aan de EHBO-kit!

Coen

Meer weten over externe applicaties vanuit de Chinese geneeswijze? Klik hier.

Ik heb nog even gegoogeld om mijn ongerustheid omtrent eventueel dierenleed weg te nemen. Voor meer info hierover klik hier.

Terug