Mannenzaken

De Huang Di Nei Jing beschrijft dat nieuw leven ontstaat door de samensmelting van rode Jing van de vrouw en witte Jing van de man. In de praktijk zien we veel vrouwen die graag zwanger willen worden en hierbij ondersteuning zoeken. Maar zijn de verhoudingen tussen vrouwen en mannen in de praktijk wel juist? Het is namelijk net zo belangrijk om kwalitatief goede witte Jing als rode Jing te hebben. Bovendien is een gebalanceerde Shen (Geest) een essentieel aspect om een goede bevruchting tot stand te laten komen. Een uitgelezen kans voor tcm therapeuten om mannen in dit soort behandelingen te betrekken.

Woody Allen speelt in zijn eigen film ‘Everything you wanted to know about sex, but were afraid to ask’ een spermacel met angst voor het onbekende. In deze film krijgt het controlecentrum in de hersenen (de Shen) informatie van de diverse zintuigen en geeft opdracht aan de penis om tot een erectie te komen en uiteindelijk tot een ejaculatie. Op humoristische wijze krijg je een indruk van de complexiteit van dit proces en dat het eigenlijk een hele prestatie is als dit tot een goed einde volbracht wordt.

Opvallend is dat in dit fragment alleen de oren en ogen als zintuigen aan bod komen. Nier en Lever, de organen die bij deze zintuigen horen, zijn Chinees gezien de belangrijkste systemen voor klachten van het mannelijk reproductiesysteem. Er moet balans zijn tussen Nier Yin (Jing), Nier Yang en tevens de gecontroleerde en tegelijk dynamische beweging van het houtelement.

Een goede zaadkwaliteit (Jing) is natuurlijk primair voor een optimale kans op bevruchting, maar de juiste ‘timing’ van de ejaculatie is een tweede belangrijk aspect. Hier komt met name de Lever om de hoek kijken. Je kunt de eigenaar zijn van een prachtige pijl en boog, maar als het je niet lukt om een pijl af te schieten, of te snel schiet of juist te laat, dan is de prooi allang weer verdwenen en gaat de buit aan je neus voorbij.

Impotentie en vroegtijdig klaarkomen zijn niet alleen essentiële problemen bij een zwangerschapswens, maar zijn ook nog eens erg frustrerend voor de man (en vrouw) in kwestie. Uit onderzoek blijkt het ook vaker voor te komen dan wat je op basis van gesprekken in het café zou verwachten. Naast praktijken gespecialiseerd in gynaecologie pleit ik daarom ook voor specialisten in mannenklachten. Zo kunnen zelfs de Woody’s onder ons vrij van angst en vol zelfvertrouwen in de roos schieten.

Loed Rakels

Terug