Mijn zus stuurde me laatst een foto van haar 7-jarige zoontje met de vraag of ik iets aan zijn eczeem kon doen, dat de laatste tijd steeds erger werd. Mijn neefje kijkt op deze foto met twinkelende ogen recht in de lens van de camera, want hij heeft zich verkleed als Sinterklaas. Hij houdt heel erg van verkleden. De lokale supermarkt is al meerdere keren behoed voor een uitslaande brand door zijn kordate optreden in brandweeroutfit met bijbehorende skelter met sirene en zwaailicht. Waar hij ook heel erg van houdt is snoepen, vooral kruidnoten zijn favoriet.

Kruidnoten zijn gemaakt van tarwebloem, boter, een beetje melk, suiker en speculaaskruiden: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. In het Chinees zijn dit de volgende kruiden met de bijbehorende smaak en temperatuur:

Rou Gui, scherp, zoet en warm
Rou Dou Kou: scherp en warm
Ding Xiang: scherp en warm
Gan Jiang: scherp en heet
Sha Ren: scherp en warm
Bai Hu Jiao: scherp, bitter en heet

Zoals je ziet is het een mix van scherpe, warme kruiden. Ideaal om het lichaam op te warmen nu we langzaam weer richting de winter gaan en het buiten steeds kouder wordt; vooral voor mensen met een tekort aan Yang in Maag, Milt en Nieren.

Vergeet alleen niet de suiker, melk en boter die een belangrijk onderdeel van de kruidnoten zijn. Uiteraard zijn dit producten die Damp en Slijm kunnen genereren. Aan de andere kant zijn boter en melk Yin-tonica, die een mooie tegenhanger vormen voor de scherpe, drogende kruiden. Suiker is zoet en verzacht de scherpte van de kruiden wat, zoals het aarde-element dat vanuit zijn centrale positie kan doen. Beter is het nog als je de suiker vervangt door moutstroop.

Al met al zijn kruidnoten dus een mooie verwarmende en Yang-tonifiërende lekkernij. Zoals je leest ben ik uitstekend in staat om een onderbouwd excuus te bedenken om nog wat heerlijke kruidnoten te snoepen voor mijn relatief wat Yang-lege conditie ;-). En het geheim zit hem natuurlijk in de dosering: niet te veel.

Uiteraard zijn kruidnoten niet voor iedereen aan te bevelen. Vooral mensen met een relatief Yange conditie of met een Damp-Hitte pathologie kunnen er maar beter vanaf blijven. Als je in deze tijd van het jaar patiënten in je praktijk ziet waarvan ineens het eczeem om onverklaarbare redenen aanzienlijk slechter wordt, vraag dan nog maar eens naar hun huidige Sinterklaastijd-dieet. En de verslechterde huid van mijn neefje dan? Typisch gevalletje van kruidnoten-eczeem.

Loed

Terug