Kruidige doperwten

De pepernoten liggen al weer in de winkel en dan weet je dat de herfst, inderdaad niet de winter, is aangebroken. De herfst staat in het teken van zowel droogte als in het teken van kouder worden. Daardoor is er een grotere kans op verkoudheid. Het is een ogenschijnlijke tegenstelling om zowel te bevochtigen als te verwarmen, en op die manier tegen koude te beschermen, maar het is zeker niet onmogelijk. Dit gerecht bestaat voor het grootste deel uit alledaagse ingrediënten. Door het toe voegen van enkele kruiden en een iets aangepaste bereidingswijze krijg je een verrassend en heerlijk gerecht die uitermate geschikt is voor het herfst seizoen.

Voor 2 personen:
200gr Uit gebeende ribkarbonade
300 gr Doperwten
1 Grote ui
6 Middelgrote aardappelen
Boter
2cm Gemberwortel
1 grote teen knoflook
4 peulen Kardemom
Sap van ½ citroen
Peper en zout naar smaak

Er zijn twee hoofdgroepen met ingrediënten: De eerste groep, verwarmt en voorkomt dat er te veel slijm wordt geproduceerd, en bestaat uit ui, knoflook, gember en kardemom. De tweede groep bevochtigd en gaat uitdroging tegen en bestaat uit, doperwten, boter, ribkarbonade en citroensap. Samen geven ze een heerlijke milde en gebalanceerde smaak.

Start met de doperwten uit de vriezen te halen wanneer je diepvries doperwten gebruikt. Doe ze in een schaal zodat ze kunnen beginnen met ontdooien. Snijd het bot los van de karbonade en verdeel daarna de karbonade in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Bestrooi ze met peper en zout en laat dit, voor maximaal effect, 1 uur intrekken. Zet een braadpan op middelhoog vuur met een klontje boter, snijd onderhand de ui in middelgrote stukken. Wanneer de boter warm is bak je het varkensvlees aan. Zodra het vlees een mooie bruine kleur krijgt voeg je de gesneden ui toe. Schil de gemberwortel, snijd hem in dunne plakjes en voeg deze toe. Neem de kardemom, maal deze fijn of wanneer het al gemalen is voeg deze als poeder toe. Voeg 1 beker met water toe, draai het vuur laag en sluit de deksel. Wanneer de pan tussendoor, droog dreigt te koken, voeg dan extra water toe. Laat het ongeveer 10 minuten stoven. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes doe ze in de pan met een beetje peper en zout. Voeg na 7 minuten de doperwten toe en laat deze mee stoven tot ze gaar zijn. Voeg vlak voor de tijd het sap van een halve citroen toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!

Job

Terug