Koude gestoomde aubergine

De Chinese keuken is erg divers wat betreft stijlen, ingrediënten en bereidingswijzen. Het zomergerecht voor dit jaar is een pareltje qua eenvoud met desondanks een heerlijke complexe smaak.

De groenten in het gerecht zijn koelend en zorgen voor een optimale regulatie om uitdroging maar ook oedeem tegen te gaan, terwijl de kruiden en het stomen verwarmend zijn en de Koude van het gerecht wat neutraliseren. Het mooie aan het gerecht is dat het zowel warm als koud gegeten kan worden. Dit maakt het in zijn koude vorm geschikt voor de hele warme dagen maar ook voor de wat minder zonnige zomers in zijn warme vorm.

Voor 2 personen:

Stoommandje of stoompan
Aubergine; 1
Verse rijpe tomaten; 5
Rijst
Saus:

Sojasaus; 2 tot 4 eetlepels
Chinkiangazijn (of balsamico); ½ theelepel
Knoflook; 2 grote tenen
Gemberwortel; 2 cm, +/- 1 eetlepel
Rietsuiker; ¼ theelepel
Lente-ui, 2 stuks
Bakolie bv zonnebloemolie; 3 eetlepels
Er zijn twee soorten stoommandjes: de stapelbare bamboestoommandjes en de metalen uitklapbare. De bamboe soort is handig wanneer je veel wilt klaar maken omdat je verschillende lagen op elkaar kan zetten. De metalen is handig omdat deze weinig ruimte in neemt en in de pan wordt geplaatst i.p.v. erop. Deze is helaas niet stapelbaar.

Was de rijst en zet deze op. Breng ondertussen ruim water aan de kook, er moet genoeg zijn voor het stomen van de aubergine en voor het blancheren van de tomaten. Snijd de aubergine in reepjes van ± 4cm en 1cm doorsnede. Wanneer je de tomaten na het blancheren wilt ontvellen zet dan met een mes een kruis in het vel. Zet twee pannen op het vuur vul de eerste met 1 à 2 cm water voor het stomen en de andere zover dat de tomaten onder komen te staan. Plaats het stoommandje/vergiet in of op de pan met 2 cm water, doe de aubergine er in en dek af met het deksel. De aubergine heeft 10 tot 15 min nodig om goed gaar te worden. Breng het water voor de tomaten aan de kook. Blancheer de tomaten 3 tot 5 minuten. Bij 5 minuten komt het vel er makkelijker af en is de tomaat wat meer gaar.

Meng voor de saus de azijn, de sojasaus en de suiker. Schil de knoflook en gemberwortel en snijd deze fijn of stamp het in een vijzel tot pasta. Breng de olie op temperatuur en snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Doe de gember, knoflook en lente-ui in een vuurvast schaaltje en overgiet deze met de hete olie. Het moet flink sissen om de rauwe kruiden enigszins te garen en daarvoor moet de olie goed heet zijn. Meng de kruiden met de saus tot een geheel.

Giet de tomaten af en koel ze met koud water. Haal de aubergine van de pan en laat zonder deksel afkoelen. Ontvel de tomaten wanneer je hier voor gekozen hebt en snijd ze in partjes. Leg ze samen met de aubergine op een bord en overgiet ze met de saus. Serveer het met een kom rijst. Eet smakelijk!

Job

Terug