Je bent wat je eet

In tegenstelling tot wat je zou verwachten in een zo welvarend land als Nederland is voeding in relatie tot onze gezondheid een groot probleem. Nee, niet zoals in derde wereldlanden waar er een tekort is aan voeding. In Nederland is er juist een overschot. En een groot deel van dit overschot bestaat ook nog eens uit voeding die niet goed voor ons is. Dit is onder andere terug te zien in het lichaamsgewicht. Het gemiddelde gewicht van een Nederlandse man is de afgelopen 40 jaar met 5 tot 10 kg gestegen (afhankelijk van de lengte).

Dit is denk ik ook één van de redenen waarom er zoveel verschillende diëten zijn. De één ‘nog beter’ dan de andere. Maar zijn al die diëten wel zo goed? Vanuit de TCM gezien zou het natuurlijk heel vreemd zijn dat er één dieet is dat voor iedereen geschikt is.

Zelf vind ik dat we hierin als TCM-therapeuten een belangrijke rol kunnen spelen. Door cliënten goede passende voedingsadviezen te geven kun je niet alleen curatief werken maar ook preventief. En laat dat nou net in mijn ogen de hoogste graad van gezondheidszorg zijn. Het ingrijpen op iemands gezondheid voordat die ziek wordt.

Daarom is het mijn inziens ook van groot belang om altijd goed te kijken hoe het Maag/Milt systeem werkt van een cliënt. Aan de hand hiervan kun je namelijk bepalen wat de juiste voedingsmiddelen zijn.

Stel je voor dat we het Maag/Milt systeem verbeelden als een fabriek die stoelen maakt van hout. Dan is het van belang dat er de juiste materialen worden aangeleverd. Wanneer er ijzer of stenen worden geleverd kan de fabriek hier niks van maken. Datzelfde geldt voor ons lichaam. Als de Maag/Milt erg verzwakt is, is het niet meer in staat om alle bouwstoffen goed om te zetten.

Maar zelfs als het beste hout wordt geleverd kan het nog zijn dat de fabriek niet in staat is om goede stoelen te maken. Wanneer de fabrieksarbeiders te moe zijn of ernstig onderbezet zal dit ook problemen veroorzaken. Door te snel te moeten werken of verminderde concentratie komen er stoelen uit de fabriek waarvan een poot ontbreekt of de leuningen er niet aan zitten.

Ditzelfde geld voor de Maag/Milt. Wanneer deze te veel verzwakt zijn kunnen ze zelfs de beste voedingsstoffen niet meer goed verwerken. In deze situatie is het primaire doel dan ook eerst de Maag/Milt te versterken.

Kortom de Maag/Milt is een heel belangrijk onderdeel van onze gezondheid zoals al duidelijk beschreven in de Pi Wei Lun (Verhandeling over de Maag en Milt van Li Dong Yuan uit de 12e eeuw). Vanuit Academie Bo Yi wordt er momenteel hard gewerkt aan de voedingsopleiding. Hierin wordt veel dieper ingegaan op de verschillende oorzaken van spijsverteringsklachten en uitgelegd wat je hier aan kunt doen met voeding.

Niels

Terug