Yin en Yang, ik zie ze overal!
Nu zo’n 5 à 6 jaar bezig te zijn met Chinese geneeskunde kan ik zeggen dat ik wel besmet ben met het ‘TCG-virus’;
In elke beweging zie of zoek ik een analogie, of ik nu een wandeling maak op het strand, een nieuwsbericht lees of, het meest voordehand liggende voorbeeld, een documentaire kijk over de bevruchting. Hoe mooi zie je in dit laatste Yin en Yang samenkomen, de mannelijke zaadcel die de vrouwelijke eicel penetreert (eigenlijk is het andersom en creëert ‘mevrouw eicel’ een zwakke plek in haar celwand om één bepaalde zaadcel binnen te laten, dus zelfs hier heeft ‘zíj́’ de broek al aan!), Yin en Yang komen samen en uit deze ‘Big Bang’ ontstaat Qi, een nieuw leven!

We leven, globaal gezegd, in een zeer Yange maatschappij op een Yinne planeet en overal om ons heen zien we deze schijnbare tegenstellingen; ‘can’t live with them, can’t live without them’. Als je kijkt naar de politiek of naar het bedrijfsleven, dan weten steeds meer vrouwen hun weg te vinden naar de hogere regionen. Echter heeft de taak in de top nog een behoorlijk Yang karakter omdat onze maatschappij, simpelweg, Yang is ingericht. Willen vrouwen zich hier goed kunnen profileren, dan zullen ze toch een aardige dosis Yang met zich mee moeten brengen. Vrouwelijke leiders, neem bijvoorbeeld Bondskanselier Angela Merkel, brengen die Yange dosis met zich mee om de aansluiting te kunnen maken met zowel de heersende mannen als de Yange functie en maatschappij waarin ze moeten functioneren.

Mijn bescheiden mening is dat een erg vrouwelijke vrouw in de top nóg niet zal werken. We zitten in een overgangsfase en dat zie je hier heel mooi terug. Mijn visie hierop is dat de top Yinner wordt doordat er zich steeds meer vrouwen gaan bewegen. Over het algemeen de wel wat Yangere vrouwen, maar altijd meer Yin dan de gemiddelde man aan de top. Geleidelijk zal de top ‘verYinnen’ en hiermee zal ook de besluitvorming en uiteindelijk de maatschappij Yinner worden van aard, hoognodig lijkt mij zo. Mooi gegeven hierbij is dat wanneer ‘de top’ Yinner wordt, er hier ook meer ruimte zal zijn voor de wat Yinnere mannen. Het gaat dus niet per se om minder mannen of meer vrouwen, het gaat om de harmonie in beweging tussen Yin en Yang.

Ik las laatst een schitterend artikel waarin dit zeer beeldend naar voren komt.
Het onderwerp betreft de roetzwarte bladzijde uit de Rwandese geschiedenis, waar de polarisatie tussen de Hutu en de Tutsi stammen in 1994 tot een extreem gewelddadig conflict leidde. Een polarisatie tussen twee stammen met uiterlijke verschillen, voornamelijk door de eerste kolonisten daar uitvergroot. Op deze uitgespeelde polarisatie is er enkel nog een druppeltje olie nodig om het vuur te doen oplaaien en dit druppeltje kwam in de vorm van een neergehaald vliegtuig met dodelijke afloop voor de Rwandese en Burundese president aan boord hiervan. Het gevolg is een slachtpartij van ‘slechts’ zo’n 100 dagen waarbij naar schatting 800.000 mensen slachtoffer werden van genocide. Ongeveer 250.000 vrouwen werden er verkracht en naar schatting 95.000 kinderen werden wees.

De meeste van de dodelijke slachtoffers waren mannen, de meeste vluchtelingen na deze genocide waren mannen, de meeste daders waren mannen en dus waren ook de meeste gevangenen mannen.

Na het tragische conflict waren het de vrouwen, zo’n 80% van de overgebleven bevolking, die de taak van wederopbouw op zich namen. Zo is het gekomen dat de meeste leiders in het land nu vrouwelijk zijn en er in het land een beleid wordt gevoerd dat internationaal gezien, op het gebied van vrouwvriendelijkheid zijn gelijke nog niet heeft ontmoet. Vanaf 2003 heeft Rwanda naar verhouding de meeste vrouwelijke parlementariërs ter wereld, 61% van het Lagerhuis is vrouwelijk en vier van de zeven leden van het hooggerechtshof is vrouwelijk, inclusief de plaatsvervangende opperrechter.

Het is er nu zelfs in de grondwet opgenomen dat minstens 30% van de overheidsfuncties door vrouwen moet worden vervuld.
Dit alles in een land waar vrouwen voorheen eigendom waren van hun man en kinderen baren als hoofdtaak hadden. Allemaal als gevolg van een ‘maar’ +/- 100 dagen durende razernij!

Zo, klaar nu met deze geschiedenisles!
Belangrijk is dat hier heel goed zichtbaar is wat er kan gebeuren na een lange Yange periode met veel Yange excessen en met als piekmoment de Yange explosie aan fysiek geweld, moorden en verkrachtingen. Het Yang heeft zichzelf opgesoupeerd en dit heeft het Yin naar boven doen komen. Eigenlijk een heel logisch ‘oorzaak-gevolg’ verhaal.

Zo lijkt ook nu, met de wereldwijde polarisatie, gepaard gaande met enorm veel Yange uitspattingen, de wereld te branden.
Naar mijn idee is er ook hier enkel een herschikking van de structuren gaande en dat geeft even wat chaos. Ik vertrouw er simpelweg op, dat Yin en Yang continu in beweging blijven om hun dynamische harmonie te vinden en te behouden. Niets of niemand is intrinsiek blij met verandering, daar moet alles en iedereen zich altijd weer naar herschikken, dus zie je altijd vormen van verzet. Anderzijds is het enige dat nooit zal veranderen, het feit dat alles altijd zal veranderen.

Dat is nodig en dat is goed.
Chaos of niet, de verloskundigen draaien overuren, want tja… wat moet je anders tijdens de zoveelste Lock Down? Ook in deze bizarre tijden weten Yin en Yang elkaar weer te vinden en ontstaat er na een BIG BANG weer Qi, nieuw leven!!

It’s a mans world!
(Nog wel ;-))

Coen Suurland

Terug